Het gevaar voor de democratie

(Deze column schreef ik 22 maart op Facebook)

In een tijd waarin het usance is om FvD te demoniseren door onwelriekende parallellen te trekken met nazi-Duitsland is het goed om eens te kijken naar het zelfbenoemde toonbeeld van beschaving, die andere grote winnaar van de verkiezingen. Dan heb ik het natuurlijk over GroenLinks. De partij die zijn basis heeft in de Lieve Stad. De partij, getooid met Het Aureool der Onschuld van de klimaatjeugd. De partij van het Idealisme en de Rechtvaardigheid.

Als we dat doen is het goed om in ogenschouw te nemen dat ‘links’ zoals het als systeem ooit bestaan heeft in landen als de Sovjet-Unie, de Warschaupactlanden, China en Cambodja verantwoordelijk is geweest voor de massamoord op en fysieke marteling van tientallen miljoenen politieke tegenstanders. Ook heeft de linkse ideologie in de vorige eeuw veel terroristen geïnspireerd om wandaden te plegen, overal ter wereld.

Een raar contrast dus en je zou verwachten dat, nu het communisme dood is, dit verleden definitief uit de annalen van de Lieve Partij gewist is. Nou dat valt vies tegen. Wijnand Duyvendak, de huidige campagneleider van de partij, schijnt banden gehad te hebben met RaRa. Paul Rosenmöller (fractievoorzitter van de Eerste Kamer en voormalig leider van GroenLinks) verheerlijkte de regimes van Pol Pot, Mao en Enver Hoxha en heeft daar nog altijd geen spijt voor betuigd. Kennelijk denkt hij nog steeds zo? Farah Karimi, ooit Tweede Kamerlid voor GroenLinks en nu ook in de race voor het senatorschap, zat bij Mujahedien Khalq, een marxistisch geïnsprireerde terreurorganisatie in Iran. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar het beeld van een vredelievende, tolerante en idealistische partij zoals hierboven geschetst klopt dus niet of althans niet helemaal. Sterker nog: kopstukken van de partij verheerlijk(t)en totalitaire ideologieën of marxistisch geweld.

Guilty by association is een techniek die vooral Baudet nu treft. Hij heeft wel eens rare woorden gebruikt (‘boreaal’, ‘homeopathische verdunning’) of in een roman iets vrouwonvriendelijks geschreven of met een excentrieke meneer gedineerd. Telkens is de reactie: “Zie je wel! Extreem rechts! Fascistisch!”. Het lijkt me duidelijk dat we ons bij de vraag of we met GroenLinks een gevaar voor de democratie te pakken hebben niet eens onze toevlucht hoeven te nemen tot deze smerige framingtechniek. Maar ik zal het eens op zijn Prems/Kees Boonmans te doen, louter en alleen om aan te tonen (met bovenstaande informatie in het achterhoofd) hoe imbeciel het is wat Baudet nu overkomt: “Al die GroenLinksers zijn extreem links, ze houden van terreur en ze stemmen op dit soort rattenvangers. Wie luistert naar de woorden van een Rosenmöller moet meteen denken aan de KGB, de massamoord op de koelakken door Stalin, de totalitaire systematiek van een communistische maatschappij en de Goelag. We kennen dit allemaal uit 1917 en die idioten die erop stemmen zijn een gevaar voor onze democratie.”

Image may contain: 1 person

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *