Tips & Tricks

(deze column schreef ik op 13 mei op Facebook)

Laatst zag ik weer eens een vertegenwoordiger van het partijkartel (VVD-CDA-PvdA-CU-D66-GroenLinks) op televisie, ik weet niet meer wie, want ze draaien allemaal hetzelfde liedje af. Het ene oor in en het andere oor uit, dat werk. In dit verband is het trouwens opvallend dat het poppetje van Rutte in het hilarische SP-filmpje over Frenske vervangen is door Jetten. De boodschap is natuurlijk: wat maakt het uit, ze zijn inwisselbaar. En ik bedacht me: wat moet je nou eigenlijk kunnen om je als kleurloos stemvee en kritiekloos volger van de monistische kadaverdiscipline op te werken van gemeenteraadslid naar wethouder, vervolgens naar parlementslid en uiteindelijk naar minister of zelfs een Europees commissariaat?

1. Bagatelliseer problemen. Mocht zich een schandaal voordoen of iets wat het daglicht niet kan verdragen, straal dan fermheid uit (‘dit moet tot de bodem uitgezocht worden!’), maar loop ook niet op zaken vooruit in het belang van het onderzoek. Als uit het onderzoek blijkt dat uw rol destijds niet zo heel fraai was, dan kunt u altijd nog zeggen dat u het anders gedaan zou hebben met de kennis van nu. Als u hier niet zo heel goed in bent, kunt u trouwens beter niet bij de VVD gaan werken.

2. Doe gezellig. Zodra uw ster rijzende is, zult u mogelijk uitgenodigd worden bij de breiclub van Matthijs. Zorg dan dat u goed op de hoogte bent van het werk van Bob Dylan of Neil Young, dan zal hij het u zeker niet moeilijk maken. Wordt u bij RTL uitgenodigd, schaam u dan niet om te zeggen dat u het af en toe reuze gezellig vindt om in een volkscafé in de Jordaan mee te zingen met nummers van André Hazes.

3. De Lastige Onderwerpen. Wordt u bevraagd over de EU, zeg dan dat u altijd zult waken over het landsbelang en de nationale soevereiniteit maar zeg ook dat de EU heel belangrijk is voor ons land. Ongeveer hetzelfde truukje kunt u doen bij vragen over de idiote ‘klimaat’plannen. Benadruk dat we daar later ook weer veel geld aan kunnen verdienen, maar laat zeker niet na te vermelden dat het voor u van belang is dat het betaalbaar blijft voor iedereen. Immigratie en integratieproblematiek zijn in het licht van de totaalfaal de afgelopen decennia wat lastiger natuurlijk, maar u kunt wel uitstralen dat onze AIVD de zaken goed op orde heeft en dat we weliswaar waakzaam moeten zijn maar dat er voorshands weinig reden is voor bezorgdheid. Want er gaan ook een heleboel dingen goed (wijs bijvoorbeeld op toenemende HBO-deelname van Marokkaanse meisjes). U kunt uiteraard zo rond verkiezingstijd een wat forser geluid laten horen, dat geldt trouwens ook voor de twee andere onderwerpen. Na de verkiezingen kunt u weer de eerste methode kiezen.

4. Zet u af tegen ‘populisme’. Niet alleen laat u daarmee zien dat u ontzettend deugt, het zorgt er ook voor dat u extra spreektijd krijgt in allerlei kwaliteitsmedia (zie ook tip nummertje 2). Voor moeilijke vragen hoeft u niet bang te zijn want ze zullen u geen strobreed in de weg leggen. Aarzel niet om dat heel dik aan te zetten en wijs desnoods op internationale ontwikkelingen. Waarschuw voor ‘polarisatie’ of wijs op een ‘gevaar voor de democratie’. Blijf dit herhalen als een mantra. Oefen desnoods voor de spiegel als u er geen natuurlijk talent voor bezit.

Het zijn maar wat indrukken die spontaan in me opkwamen toen ik dit kleurloze typetje zag (ik weet nog steeds niet wie het was trouwens). Mogelijk zijn er nog wat andere vaardigheden die je als carrièrepoliticus van een middenpartij in huis moet hebben, maar veel uitgebreider dan dit lijkt me het eisenpakket niet te zijn.

Image may contain: text

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *