Weekoverzicht X

Met gemak zou je de afgelopen week de Week van (het afschaffen van) de Democratie kunnen noemen. Laten we beginnen met het bemoedigende nieuws: eindelijk was daar een groep mensen, de boeren, die niet langer stil bleef zitten en een duidelijk signaal afgaf aan Rutte en zijn trawanten, die in rap tempo ons land aan het weggeven zijn aan de immigratie- en klimaatlobby, de EU, diversiteitsdrammers en het internationale bedrijfsleven. Mevrouw Krikke, de kreupele burgemeester van Den Haag, was duidelijk in paniek en wilde de boeren eigenlijk ‘gecontroleerd’ laten demonstreren, maar daar trokken de boeren zich natuurlijk helemaal niets van aan. Gevolg: een enorme (verkeers)chaos. Tegelijkertijd: de lichte onrust bij onze bestuurders over deze bescheiden revolte was toch wel opmerkelijk. Ik heb mij deze week althans meermaals afgevraagd hoe de boven ons gestelden op omvangrijker protest zouden reageren.

Die mevrouw Krikke mocht deze week een snoeihard rapport lezen waarin haar (gebrek aan) optreden tijdens de afgelopen Oudejaarsnacht gehekeld werd. Op zich is het goed dat het handelen van onze bestuurders geëvalueerd wordt hoor (ik zou niet in een land willen leven waarin dat niet gebeurt), maar een kind kon op 1 januari 2019 al zien dat het bijna afbranden van Scheveningen op haar conto geschreven kon worden. Dat ze niet al direct de eer aan zichzelf hield is eigenlijk al verbazingwekkend. Maar goed, zo rollen we tegenwoordig in dit land. Als een Godsgeschenk voor haar kwam daar het nieuws over de van corruptie verdachte Haagse wethouder Richard de Mos, waardoor de aandacht voor haar totale falen gelukkig weer een tijdje afgeleid kon worden. Die Richard de Mos, geen licht in de intellectuele duisternis overigens, roggelde en ritselde dat het een lieve lust was, waardoor hij niet stuk kon bij veel inwoners van de Hofstad. De Rijksrecherche was hem ondertussen al een tijdlang aan het afluisteren, waaruit dan nu een verdenking van corruptie ontstaan is. Ik zeg bewust ‘verdenking’ omdat de snelheid waarmee in de raad met hem afgerekend werd een fraai -en weinig verrassend- staaltje kaltstellen was. Het is mij intussen niet duidelijk geworden hoe ernstig de verdenking is, maar de boodschap van ‘het kartel’ was duidelijk: weg met die man.

Maar het kan nog veel ernstiger. Jesse Klaver, leider van de populistische klimaatpartij GroenLinks, kondigde aan dat hij gaat meeregeren instemmen met alle begrotingen van dit kabinet. Daarmee geeft hij zichzelf en zijn 13 fractieleden in feite verlengd reces tot 2021. Want controleren van de regering, dat doet Jesse niet langer. Nou ben ik doorgaans niet zo heel erg gecharmeerd van de wijzigingen die dat heikneuterspartijtje voorstelt. Vaak genoeg willen ze daar het toch al desastreuze kabinetsbeleid alleen maar verergeren. Maar puur principieel vind ik dat je als volksvertegenwoordiger (zeker als je in de oppositie zit!) de taak hebt om ons kabinet in de gaten te houden (én: toch proberen je idealen waar te maken). Waarom zit je anders in de Tweede Kamer? Ik doe even wat rekenwerk voor u: Rutte III regeerde al met beperkt draagvlak onder de bevolking. De helft plus 1 is niet echt een verhouding waarmee je de huidige, forse ingrepen kunt rechtvaardigen. Niet dat dit kabinet daar verder mee zit hoor, maar sinds het vertrek van pipo van Haga (die overigens nog steeds niet weet of hij gaat zetelroven) is er van een meerderheid geen sprake meer. Enter Klaver: de nieuwe optelsom wordt dan 75 + 14 = 89 zetels, waarmee dit kabinet u en mij ongehinderd nog veel meer ellende kan bezorgen. En die ellende is ‘democratisch’ gelegitimeerd, want kennelijk uitdrukking van de volkswil. Uhuh. Het goede nieuws is dat u in 2021 weer een vakje rood mag kleuren. Verkiezingen zijn immers het feest van de democratie, mocht u dat vergeten zijn.

Ik ben me ervan bewust dat dit niet bepaald een vrolijk weekoverzicht geworden is. En buiten is het ook al grijs en grauw. Dan blijf ik maar lekker thuis vandaag met mooie muziek.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 18

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *