Klimaatprotest

Activisten van Extinction Rebellion (ER) hebben vanochtend de Amsterdamse binnenstad ontregeld met een ‘klimaatprotest’. Het is fijn om te vernemen dat de Amsterdamse politie het handhaven nog niet helemaal verleerd is en bij het Rijksmuseum tientallen mensen heeft aangehouden wegens obstructie van het verkeer. De Staatsomroep was daar vanochtend bij aanwezig en bleek in staat een gebrekkig Nederlands sprekende man van kleur te vinden die de reden van zijn deelname wel wilde toelichten. Want de enkele honderden demonstranten waren voornamelijk heel erg blank wit. Variërend van jongedames met een Gooise tongval tot babyboomers met een ANWB-wandelgids en nordic walking sticks: wat stonden ze daar te deugen. Voor hen zijn de ‘klimaat’maatregelen die dit dictatoriale kabinet reeds genomen heeft volstrekt onvoldoende. Er moet nog veel meer gedaan worden, zo vertelden zij ons.

Ik had nog nooit van deze club gehoord, dus ben ik eens gaan kijken naar wat dat Extinction Rebellion (ER) nou eigenlijk wil. Nou, dat valt niet mee. Zo las ik de volstrekt ridicule eis om vanaf 2025 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. En die transitie moet ook nog rechtvaardig zijn, maar daar mogen we dan over meebeslissen in een soort Burgerberaad, hurray.

Verder maakt ER zich zorgen over de afname van biodiversiteit waardoor ons ecosysteem (onherstelbare) schade oploopt, een zorg die ik overigens deel. Hele voedselketens raken verstoord door het uitsterven van soorten, vroeg of laat zal dat ons ook gaan treffen.

De vraag is in hoeverre wij als mens hiervoor verantwoordelijk zijn. Maar gesteld dat wij daar echt iets aan kunnen doen, zijn dan de voorgestelde zonnepanelen, de warmtepompen, de elektrische auto’s en de reductie van de gasconsumptie de oplossing? Er is niemand die het ons vertelt. ER heeft het heel alarmistisch over 4 graden opwarming op aarde (in plaats van de 1,5 graad waar we schijnbaar van officiële zijde op gewezen worden) en roept politici op om eerlijk te zijn. Een oproep die ik van harte ondersteun, want een deugdelijke uitleg heb ik nog nooit gehoord.

Ik ben geen ‘klimaatontkenner’ (whatever that may be), maar ik sta wel op een helder verhaal. Je zult mij bijvoorbeeld ook niet horen zeggen: ‘dat gat in de ozonlaag, daar hoor je toch ook niets meer over? En zure regen, dat was toch ook onzin?’. Een uurtje googlen en je weet hoe dat écht zit. Een deugdelijke uitleg van wat er nou écht aan de hand is, hoor ik niet. Ik hoor alleen maar ‘we zullen en we moeten’. Het spijt me, maar als politici zoiets gaan zeggen, begin ik te steigeren. En wanneer deze boodschap voorts nog door een jong meisje aan de man gebracht moet worden, dan slaat bij mij ernstige argwaan toe. Als je een overtuigend verhaal hebt dat grotemensenproblematiek inzichtelijk maakt, dan lijkt mij een spijbelende tiener niet de aangewezen persoon om dat te vertellen.

Maar in de nu ontstane hysterie zijn we al te ver afgedwaald van een rustig, rationeel discours. Een verschijnsel dat wij helaas ook in andere maatschappelijke discussies waar kunnen nemen.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 19

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

2 thoughts on “Klimaatprotest”

  1. Niemand durft hardop de enige maatregel die werkelijk helpt te zeggen:
    De wereldbevolking met pak hem beet 1/3 verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *