De witte man

Voor de verandering een keer helemaal eens met D66-leider Rob Jetten. Racisme is afschuwelijk. Tientallen Den Bosch-supporters die een donkergekleurde speler racistisch bejegen, het is weerzinwekkend. Kudos ook voor de scheidsrechter die de wedstrijd stillegde. De reactie van de club zelf op het incident was overigens nogal ehm…opmerkelijk.

Zonder te willen bagatelliseren: dit gebeurt op allerlei voetbalvelden, elke week weer. En niet alleen dit, maar ook het walgelijke gescheld met de ziekte kanker is vrij gebruikelijk. Media springen hier nu bovenop, terwijl er wel wat meer aan de hand is, dacht ik zo. Laat dan het hele plaatje zien en niet alleen dit voorval.

Nu gaat het over racisme en zie je vooral bij onze NPO buitensporige inspanningen om het hier vooral eens ‘over te hebben’. Ik zag zelfs de onbenullige muzikant Typhoon aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Het incident -dat dus geen incident is- werd helemaal uitgemolken gisteren. In een tijd waarin het vieren van een onschuldig kinderfeest al tot een staat van beleg leidt in ons land vind ik deze overmatige aandacht tendentieus, zelfs gevaarlijk. Ik zie de onwelriekende KOZP-griezels in hun kraakpanden al roepen: “Zie je wel!”. Die aandacht past echter wel in een bredere agenda, waarin de blanke witte man (ook zoiets) het vrijwel dagelijks moet ontgelden.

  • Tijdens de #metoo-hype zagen we namelijk ook alleen maar blanke witte daders, met uitzondering van Bill Cosby dan. Weinstein, Spacey, Francisco van Jole, Gijs van Dam, het werd allemaal eindeloos uitgekauwd en je zou bijna denken dat alleen blanke witte mannen zich onbehoorlijk gedragen.
  • De blanke witte man heeft ook een koloniale erfschuld. Slavenhandel, uitbuiting, kunst- en grondstoffenroof: het is allemaal gebeurd inderdaad. Wat ook gebeurd is in die gekoloniseerde gebieden: aanleg van infrastructuur, organisatie van enige vorm van rechtspraak en invoering onderwijs. In welke zin de huidige blanke witte man daar ook maar iets mee van doen heeft, het ontgaat me volledig.
  • Blanke Witte mannen zijn ook oververtegenwoordigd in de hogere functies en ze verdienen ook meer. Er zijn ook veel meer mannen te vinden in beroepen als heftruckbestuurder, stratenmaker, bouwvakker, maar dit terzijde. De idee dat blanke witte mannen samenspannen om vrouwen buiten hun clubje te houden is in elk geval hardnekkig.
  • Blanke Witte mannen bezoeken de website Geen Stijl veel vaker dan vrouwen. Daar reageren ze soms met dommige, seksistische grapjes over vrouwen. Dus moeten ze kapotgemaakt worden. Een advertentieboycot is een daartoe geëigend middel.

Het zijn zo wat voorbeeldjes van wat zich thans aan het ontwikkelen is tot een hetze tegen de blanke witte man. Het is dan ook niet toevallig dat dit sneue racisme bij FC Den Bosch zo enthousiast opgepakt wordt, het past precies binnen het bevooroordeelde plaatje.

Voor wat betreft #metoo: schenk dan ook eens een paar dagen lang aandacht aan de zomerse zwembadterreur door ‘jongeren’. Of aan het gegeven dat honderden, misschien wel duizenden vrouwen thuis opgesloten worden door hun man. En dan laat ik het gesis en ge’schatje’ in de grote steden maar even voor wat het is. Voor wat betreft het koloniale verleden: spreek ook eens over de islamitische veroveringstochten en de christenslaven in de Maghreb en de Levant. Niet om de huidige generatie moslims ervoor verantwoordelijk te stellen, maar om een compleet beeld te schetsen: niet alleen blanke witte mannen hebben zich hiermee beziggehouden. Sterker nog: binnenkort komen de IS-strijders terroristen terug. Niet ondenkbaar is dat zij yezidi’s verkracht, als slaaf verhandeld of gedood hebben.

Tot slot: racisme (i.e.: toeschrijven van (nare) eigenschappen vanwege huidskleur), waarmee ik mijn verhaal begon, is géén white privilege. Ook Turken en Marokkanen doen eraan. Dus doe me een lol, Staatsomroep, belicht bovenstaande zaken ook eens. Doe dat eens net zo fanatiek en net zo eenzijdig (bijvoorbeeld een week lang bij DWDD, Nieuwsuur, de Journaals, EenVandaag en Pauw) als wanneer het wandaden van de blanke witte man betreft. Eens zien wat er dan gebeurt.

UPDATE: Hoe hypocriet wil je het hebben?

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 23

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *