Boerenprotest VI

Nummertje 6 alweer in wat een heel erg lang feuilleton dreigt te worden. Van die boeren is dit kabinet nog lang niet af. Boeren van FDF scharen zich niet achter het akkoord -voor zover daar sprake van is- en riskeren zelfs bekeuringen en vervolging door het Openbaar Ministerie, omdat ze zich niet aan de afspraken houden. Apart dat ‘je houden aan de afspraken’ opeens zo belangrijk gevonden wordt. Want als ik goed opgelet heb vandaag, hoorde ik toch veel boeren (en ook bouwers) klagen over achtereenvolgende regeringen die steeds maar nieuwe regeltjes en wetten verzonnen, waardoor het normaal runnen van een bedrijf bijna een onmogelijkheid geworden is. Je moet toch wel een klein beetje weten waar je aan toe bent, nietwaar? Het zijn nu vooral jonge boeren die radicaliseren zoals vanochtend bij Goedemorgen Nederland van WNL te horen was. Op zich niet vreemd: het zal maar je toekomstige broodwinning zijn. Over you stole my dreams and my future gesproken.

Terug naar die hilarische uitzending van WNL vanochtend. Het gemantelpakte duo vernam zo tegen het eind van de uitzending dat de boeren op de stoep van het Mediapark stonden. “Hoe komen we nu thuis straks?” zei een van hen. Waarop de ook aanwezige Wierd Duk opmerkte: “Nou dan kunnen we misschien even een praatje met ze maken. Zien wat ze te vertellen hebben.” Precies die opmerking gaf aan wat er mis zit bij onze Staatsomroep. Want een journalist is altijd nieuwsgierig, die denkt niet aan het tijdstip waarop hij (eindelijk) thuiskomt, en al helemaal niet wanneer ‘het Nieuws’ zich nota bene zelf aanbiedt, aan je voordeur!

Daarvóór zat Mark Koster als een ware relnicht al te zaniken dat het zo wel mooi geweest is met die boeren. Het was voor mij toen alweer duidelijk hoe de vrolijk rechtse omroep (LOL) over deze protestdag dacht. Maar goed, dat was lang niet alles, want NPO Radio 1 Stand-Punt-NL deed later, net als bij eerdere gelegenheden, een poging om te peilen of in godsnaam dat boerenprotest ein-de-lijk maatschappelijke steun verliest. Ook daar vonden ze het wel welletjes kennelijk. Heel leidend werd ook weer de toon ingezet: “En ook de toon van vooral actiegroep Farmers Defence Force is hard met vergelijkingen met joden in de Tweede Wereldoorlog.”, zo lazen we onder de stelling De boeren moeten hun toon gaan matigen (let op dat ‘moeten’). Terwijl ik dit schrijf zijn er bijna 19.000 stemmen uitgebracht. 80% is het met de stelling oneens, 20% eens. In de uitzending kwamen vooral inbellende voorstanders aan bod, op zich ook typisch. Jammer van het eindresultaat, NPO, jullie hadden je er zoveel van voorgesteld.

En dan vinden ze het gek dat boeren vandaag naar Hilversum trokken. Gek ook dat een nieuwe omroep, Ongehoord Nederland, in korte tijd zo veel leden weet te trekken hè?

Het was een leerzame dag. Hopelijk volgen er meer.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 24

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *