Deugcirclejerk

Voor wie het gemist heeft: gisteren was Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, te gast bij Mensen met M, het programma van Margriet van der Linden. Zulke uitzendingen geven altijd een uniek inkijkje in de mindset van de Libelle-lezer het klootjesvolk de gemiddelde NPO-kijker. In het verleden maakte ik er een sport van om de DWDD-theekrans op Facebook een beetje op stang te jagen met rechtse borrelpraat, hetgeen me met regelmaat op een ban kwam te staan. Voor de gelegenheid heb ik nu eens de Facebookpagina van Magriet bezocht. Ik teken de ware kerstgedachten voor u op:

“Bedenkelijke rechtse hoax figuur”

“Extreem rechts”

“Vreselijke man”

“Verschrikkelijke man”

“Narcist” (2x)

“Fantast”

“Arrogante eikel” of “arrogant” of alleen “eikel”

“Bah”

“Verwerpelijke ideeën”

“Gladjanus” en ook “glibberig”

“Peuter”

“Irritant”

Een gifje van de onvermijdelijke ezel (voor wie dat nu nóg steeds niet weet: baudet betekent ‘ezel’ in het Frans. Althans verreweg de meeste Fransen zullen het veel courantere âne gebruiken, maar dat weten deze francofielen niet) mocht niet ontbreken natuurlijk, net als de oude ezel koe “toen hij Rutte vroeg wanneer hij voor het laatst gehuild had”, iets waarvoor Baudet al talloze malen zijn excuus heeft aangeboden.

Ik vraag me wel eens af wat deze ezels mensen bezielt. Nooit wordt het inhoudelijk, altijd maar die ad hominems. Dat de deugcircle elkaars commentaartjes gaat liken en het kennelijk nodig vindt om ‘precies, dat vind ik nou ook!’ te roepen is alleszins begrijpelijk. Elkaar bevestigen tegen de boze buitenwereld is van levensbelang. Andersom zie je ditzelfde gedrag ook trouwens, wanneer Klaver of Jetten (de rode lappen voor de ‘rechtse’ ezels stieren) iets zeggen waar men het niet mee eens is. Of erger nog: wanneer iemand inhoudelijk kritiek heeft op hun helden (en dat kan heus wel hoor!). Naar elkaar luisteren is er niet meer bij en wie de ongeschreven regels van de groepsconsensus doorbreekt ligt eruit.

Zullen we in het nieuwe jaar eens wat meer de tijd voor elkaar nemen? Wat meer proberen op de inhoud in te gaan, echt hóren wat de ander te vertellen heeft? Ik wens u fijne Kerstdagen.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 33

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

1 thought on “Deugcirclejerk”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *