Iran, die Wende?

Net voor de jaarwisseling gaf wonderkind en aankomend topgrootmeester schaken Alireza Firouja (thans te bewonderen in het Tata Steel Tournament in Wijk aan Zee) te kennen dat hij niet langer uit wilde komen voor zijn land, Iran. Reden: de Iraanse schaakbond had hem en twee andere spelers teruggetrokken uit het wereldkampioenschap rapidschaak in Moskou, dit omdat daar ook schakers uit Israël meededen. Met deze beslissing was hij het niet eens. Hij speelt nu onder de vlag van de FIDE (de Wereldschaakbond) en zal naar verwachting in de toekomst voor de Verenigde Staten of Frankrijk uitkomen. Een heldhaftig besluit van de 16-jarige, die in mij nu een permanent lid van zijn fanclub heeft.

Gisteren vernamen wij dat de enige Olympische medaillewinnares van Iran, Kimia Alizadeh, ook overgelopen is. Zij schreef op Instagram: “I am one of the millions of oppressed women in Iran who they have been playing with for years.”, een keiharde veroordeling van het fundamentalistische regime in Iran, waarin vrouwen tweederangs burgers zijn.

Deze scheurtjes staan niet op zichzelf. Want begin december gingen Iraanse demonstranten de straat op om te protesteren tegen de verhoging van de benzineprijzen. Inderdaad, het land waar benzine zo’n beetje uit de kraan komt zetten, besloot de prijs ervan te verhogen, een zeldzame proeve van incompetentie. Bij die protesten kwamen honderden mensen (sommige bronnen zeggen zelfs 1.500) om het leven, want de Iraanse machthebbers houden niet van onrust en lieten elitetroepen het vuur openen op burgers.

Dáárvoor hadden de baardmannen ook al problemen met dappere vrouwen, die geen zin meer hadden om aan allerlei islamitische kledingvoorschriften te voldoen. Deze ongehoorzaamheid leverde een aantal van hen tientallen jaren gevangenisstraf op. Apart wel om te zien dat de hoofddoek in Iran afgeworpen wordt, maar in ons land door zogenaamde ‘feministen’ als een mensenrecht aangemerkt wordt, maar dit terzijde.

Dat de Verenigde Staten zich onder Trump teruggetrokken hebben uit de Iran-deal en strenge economische sancties tegen Iran hebben ingesteld, zal ongetwijfeld ook een rol spelen in de actiebereidheid van de Iraanse bevolking. Persoonlijk heb ik nooit zo goed begrepen waarom Iran zo graag kernenergie wilde: de olie komt, zoals gezegd uit de kraan. Er is alle reden om dit land te wantrouwen, met name wanneer het weer eens dreigt om Israël van de kaart te vegen. Onder dit regime is Iran als kernmacht een horrorscenario dat onder alle omstandigheden vermeden moet worden.

Vrij recent wierp Trump een bom op de door het regime geëerde terroristenleider Soleimani. De terroristische ambities van Iran beperken zich namelijk niet tot de eigen bevolking: ook in Jemen, Irak, Libanon, Syrië en Gaza is het land bezig om zijn sjiitische versie van de Vredeleer te promoten. Deze meneer Soleimani keek daarbij niet op een dode meer of minder. Als zo’n fijne vent er niet meer is, wordt het natuurlijk huilen. Kijk maar, u vraagt, wij janken:

En dan kun je wel zeggen dat er meer dan een miljoen mensen op de been waren, maar we weten dat ‘niet op de been komen’ óók weer marteling, gevangenis- of zelfs de doodstraf betekent. Je moet ook niet raar opkijken dat een willekeurige voorbijganger in Teheran in je NOS-microfoontje blèrt dat hij zo verdrietig is. We zijn niet gek: zo gaan die dingen daar.

Je moet ook niet zeggen, Rob de Wijk, dat na deze liquidatie ‘de positie van Iran in Irak en die van de ayatollahs in Iran zijn verstevigd’. Ik pik jou er nu even uit, hopelijk vind je dat niet erg, maar eigenlijk ben jij een Al Sahafje. Je Trumphaat wint het van je solidariteit met een volk dat al sinds 1979 zucht onder een smerige theocratische dictatuur. En laat dat dappere volk nu net in opstand gekomen zijn tegen die ayatollahs, precies één dag nadat je die domme column schreef. Het voorbarige, speculatieve geleuter van jou en je collegaatjes kan feitelijk alleen gered worden door media die op prime time meer aandacht hebben voor de coming out van een influencende transgender en de in alcohol gedrenkte traantjes van een heel erg enge man.

De tot nu toe gebrekkige media-aandacht voor wat nu toch echt een heuse volksopstand lijkt te worden, laat ik maar even voor wat zij is. Het lijkt erop dat Trump feilloos gezien heeft dat het Iraanse regime wankelt en dat het uitschakelen van Soleimani misschien nét dat ene zetje kan betekenen om het kaartenhuis te doen instorten. Laten we het hopen, want met haar rijke culturele historie is Iran, net als Israël, een van de weinige landen in die regio waarmee wij hier in het westen veel gemeen hebben. Een vrij Iran, na veertig jaar weerzinwekkende onderdrukking, juich ik elk geval toe. Hopelijk verloopt de overgang naar normaliteit net als de Wende van 1989, zonder al te veel bloedvergieten.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 22

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *