Voor u gelezen: Tommy Wieringa

Ik stuitte gisteren per ongeluk op een artikel van De Dagelijkse Standaard, getiteld “Hoopt Tommy Wieringa (NRC) dat “racistische en boosaardige” Thierry Baudet een Volkert van der Graaf ontmoet?”. Dat leek me erg cru, een gelauwerd romanschrijver die hoopt op een politieke moord. Nadat ik me door het gebruikelijke, oeverloze DDS-gewauwel had geworsteld, bleek het hier eigenlijk te gaan om een verklaring van de auteur: hij had eerst zijn FvD-lidmaatschap opgezegd en daarna die opzegging weer tenietgedaan. Nou, dat is ontzéttend interessant om te lezen zeg.

Ondertussen waren de boeroepers, onderbuikdrammers en tokkieschreeuwers alweer bezig met het virtueel kielhalen en molesteren van Wieringa (GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAP), waaruit ik opmaakte dat niemand van die toetsenbordkneusjes de moeite had genomen om de bewuste column te lezen. Die heet dus ‘Circus Baudet’ en is hier te vinden.

Wieringa begint zijn verhaal met een vergelijking tussen Poetin en Baudet. Baudet is volgens hem een ‘verklaard bewonderaar’ van Poetin. (Wanneer heeft hij dat gezegd, Tommy? Wie -m.i. terecht!- normalisatie van de relatie met Rusland voorstaat is toch niet meteen een bewónderaar van Poetin?)

Gaan we verder: die onverstandige Marokkanentweet van Baudet was nou typisch het soort bericht dat ook Poetins trollenfabriek de wereld in stuurt. (Nou Tommy, die Russische trollen sturen EXPRES fake news de wereld in. Enige opzettelijkheid ontbrak nou juist bij Baudet)

Die tweet was volgens Wieringa echt racistisch, boosaardig (weer die associatie met opzettelijkheid) en getuigde van identitaire opvattingen. (Baudets tweet was racistisch geweest als hij het over vier negers had gehad, Tommy. Of vier Aziaten. Vreemd dat je niet weet wat ‘racistisch’ betekent)

Nou en dan gaat Tommy los hoor, want Baudet had al eerder van -in zijn ogen- verkeerde sites gelinkt, EN DAT MAG DUS NIET! Er is volgens hem sprake van een patroon. Een FOUT patroon.

Tommy haalt daarna de hele boel overhoop met ene Peter Pomerantsow en bla bla bla bla bla bla. Bottom line: realiteitsbesef en feiten zijn essentieel. (Over realiteit en feiten gesproken, meneer Wieringa, zullen we het eens over het onderzoek hebben waaruit blijkt dat meer dan de helft van de Amsterdamse vrouwen met intimidatie op straat te maken heeft gehad? Intimidatie door je-weet-wel? En dat het om die reden helemaal niet vreemd was dat die twee vriendinnen in die trein zich aanvankelijk onprettig hadden gevoeld?)

Vervolgens wil Tommy het via Trump en Poetin (een werkelijk onbegrijpelijke route in dit verhaal) over ‘neefje Baudet’ hebben, dat volgens hem ook zo verschrikkelijk liegt (weer deze valse beschuldiging van opzettelijkheid, why?).

Ik laat -we zijn nu beland in het slotdeel van zijn warrige verhaal- Tommy even zelf aan het woord:

Veel FVD’ers hebben een blinde vlek voor de donkere kamers in Baudets denken. Bij enkelen zal het stilaan zijn gaan dagen dat ze een alliantie zijn aangegaan met een agenda van steeds openlijker illiberalisme, racisme en misogynie.

Dat van die blinde vlek klopt wel, want een aanzienlijk deel van de Baudetfanboys en -girls krijgt het schuim op de mond wanneer je de Heilige bekritiseert. Maar wat bedoel je eigenlijk met ‘donkere kamers in Baudets denken’, Tommy? Bruingeschilderde ruimtes waarin het geklak van zwarte laarzen te horen is? Perrons waarop het conducteursfluitje voor de volgende trein naar het oosten weerklinkt? Insinueer je dat? Want anders zou ik echt niet weten wat je bedoelt. En illiberalisme? De man wil juist meer vrijheid, bijvoorbeeld door referenda. Hoe kom je hier nou weer bij? Racisme….right…boooooring! Misogynie? Baudet haat vrouwen? Ehh hij kwam toch juist op voor zijn vriendinnen? Ooit gehoord hoe pathetisch-lyrisch hij spreekt over zijn Davide? Je kunt veel zeggen over Baudet, maar deze man houdt juist van vrouwen, althans dat is dan weer mijn indruk.

Het viel niet mee om deze mix van aannames, ad hominems en non-sequiturs te moeten lezen. Conclusie: Wieringa moet zich wat meer gaan richten op het schrijven van romans (dat kan hij wel namelijk) en niet praten over zaken waar hij geen verstand van heeft.

Tot slot: DDS bedrijft walgelijke ‘journalistiek’. Nergens is er ook maar sprake van ‘de geesten rijp maken voor een moord à la Fortuyn’. Het is onzin wat Wieringa schrijft, maar zo’n verdachtmaking aan zijn adres is ongepast.

PS: Enige tijd geleden hadden Wieringa en Baudet een alleraardigst onderhoud, dat hier terug te lezen is. Die ontmoeting is Wieringa kennelijk vergeten toen hij zijn column schreef.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *