Hij stopt!

Na vijftien jaar vindt hij het welletjes. Vijftien jaar DWDD is ook wel een beetje te veel van het goede. Toch trok De Wereld Graait Draait Door elke dag weer goede kijkcijfers. VARA Boulevard was daarmee nog steeds een hit. Ik heb nooit geweten dat ons land zo veel gepensioneerde leraren, oud-vakbondsleden en andere ingeslapenen telde, want ook gisteren keken er weer 1,2 miljoen hersendoden naar Matthijs’ theekransje.

De vermolmde formule van middelmatige muzikantjes pluggen (‘vrijdag ligt de cd in de winkel!’), bevriende schrijvers hun boekjes laten aanprijzen (‘kun je een stukje voorlezen?’), ‘grappige’ Youtubefilmpjes uit 1999 die iedereen al 40000 keer gezien heeft, schnabbels opstrijkende vervelia’s (de Marten, de Peter R.’en, de Tom-Jannen, de Beatricejes, de Premmen, de Halina’s, de Marc-Maries, de Dolfjes en noem ze allemaal maar op), heimwee en nostalgie opwekkende kitsch (Jan Terlouws touwtje bijvoorbeeld), consequent bashen van Trump, Baudet en Wilders, het hardnekkig aandacht vragen voor marginale problemen als racisme, en een presentator die sneller praat dan God kan luisteren komt hiermee ten einde. De Heer zij geprezen.

Of NPO 1 kijken op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur voor niet-klootjesvolk vanaf 28 maart weer een aantrekkelijke activiteit wordt, is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Het gevaar dat Margriet van der Linden, de gerehabiliteerde Twan Huys of godbetert Francisco van Jole een soortgelijk dagelijks breiclubje gaat presenteren, is levensgroot aanwezig.

Eindeloos liep Matthijs te schermen met aanbiedingen van ‘de commerciëlen’, maar uiteindelijk heeft hij het besluit genomen om toch maar bij de Publieke Omroep te blijven. Hij heeft voor drie jaar bijgetekend bij BNN/VARA, dus we zijn nog lang niet van hem af. Vanaf 28 maart zijn we wel even van hem verlost, want zijn nieuwe programma (‘iets op zaterdagavond’) begint pas volgend jaar.

Begrijpelijk is de stap van de Graaier Matthijs wel. Want vanaf maart (het einde van zijn contract), zou hij in salaris op de Balkenendenorm teruggezet worden. Dat is slechts € 201.000 en daarvoor komt Matthijs natuurlijk zijn bed niet uit. Een jaar doorbetaald verlof en daarna nog maar één keer per week in deeltijd werken (hij tikt de 60 al aan!) is daarom heel redelijk.

Bedankt voor 15 jaar oubolligheid, Matthijs. Veel succes in je nieuwe job.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 37

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

5 thoughts on “Hij stopt!”

  1. Vooropgesteld, ik ben fan van Matthijs van Nieuwkerk, noch van DWDD, nòch van de NPO en eigenlijk helemaal niet van Nederlabdse televisie. Toch heb ik wel wat aan te merken op je stukje.
    Laat het me weten als je van mijn kritiek bent gediend.

  2. Ik moet in vorige huisadressen denken om het moment te vinden dat ik de TV de deur uit gedaan heb. En eerlijk gezegd wil ik er niet eens over nadenken. Lang geleden zeg maar.

    Je zal de tijd en zin hebben gehad om DWDD te kijken… Man man man, voor al die mensen die dat hebben gedaan: sterkte, ik wens je een leven toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *