Antisemitisme

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) bracht gisteren een rapport uit over antisemitisme in Nederland. 182 gevallen had het in 2019 geteld, een stijging van maar liefst 35% ten opzichte van een jaar eerder. Het tekent voorts aan dat deze telling vermoedelijk niet alle incidenten bevat, omdat de aangiftebereidheid van slachtoffers niet bepaald hoog ligt. Ik wil een slachtoffer van fietsendiefstal niet vergelijken met een slachtoffer van jodenhaat, maar waar hebben we dat toch eerder gehoord?

Mij verbazen die cijfers allang niet meer. Soms voel je intuïtief aan je onderbuik al aan dat ‘joods zijn’ in ons land, met name in de grote steden, geen pretje is. Homoseksueel of vrouw zijn evenmin. De door CIDI waargenomen stijging is overigens exclusief antisemitische uitingen op internet (gecategoriseerd onder websites, Facebook, YouTube en Twitter). In het rapport staan daar wel voorbeelden van, maar voor het eindcijfer tellen ze dus niet mee. 127 uitingen had het CIDI in die categorie geteld. Toen ik dat las, viel ik van m’n stoel: 127 in een jaar? Als ik de reacties op mainstream media lees bij berichtgeving over Israël, kom ik binnen een paar uur wel op 127! Geheel terecht merkt het CIDI wel op dat de grote internetbedrijven, maar ook media zelf, wat laten liggen als het gaat om het modereren van zulke commentaren. In de praktijk gebeurt dat, ook naar mijn mening, nog veel te weinig.

Ik was gisteren wel nieuwsgierig naar de reacties op bovenstaand rapport en bezocht daarom de Facebook-pagina van de NOS, die er een artikel aan gewijd had. Écht hardcore antisemitisme ben ik niet tegengekomen. Wel heel vreemde opmerkingen die erop duidden dat de schrijvers toch wel enige weerzin koesteren voor het Oude Volk.

“De échte racisten zitten bij PVV en FvD”. (Gesteld dat dit waar is, neemt dat nog steeds niet weg dat er 182 antisemitische incidenten in 2019 waren)

“Ja maar kijk wat er gebeurt in Palestina!” (Palestina is geen land, maar nog los daarvan: wat heeft een joodse inwoner van Nederland nou te maken met het conflict daar?)

“Maar islamofobie dan!” (Islamofobie bestaat niet. Er is in zeer beperkte mate sprake van -even goed stuitende- incidenten tegen moslims die ook maar enigszins in de buurt komen van hetgeen in het rapport besproken wordt)

“Als je kritiek hebt op de staat Israël word je meteen als antisemiet aangemerkt!” (Dat is niet waar, maar wedervraag: welke kritiek zou je op dat land hebben dan? Of komen we dan weer in de ja-maar-lus van het niet bestaande Palestina?)

“Waarom moeten joden nou weer een uitzonderingspositie krijgen met dit rapport?” (Nou ze krijgen geen uitzonderingspositie, het CIDI heeft onderzoek gedaan naar incidenten, waarvan specifiek joden in ons land slachtoffer zijn geworden. Zoals er ook onderzoek gedaan wordt naar allerlei andere abjecte vormen van racisme)

“Het CIDI is bevooroordeeld” (Rapport gelezen? Ik wel. Voor zover ik er verstand van heb lijkt me de opzet van het onderzoek statistisch-wetenschappelijk in orde. De methodologie is niet veranderd ten opzichte van vorige jaren en alle definities die het CIDI hanteert, zijn internationaal erkend. Hoezo bevooroordeeld?)

En zo ging het maar door. Ik werd er niet goed van. Gelukkig zag ik veel mensen reageren zoals ik hierboven doe, maar het is duidelijk dat het overgrote deel van de reaguurders eigenlijk liever helemaal niet over dit rapport wilde praten. Die vooringenomenheid doet mij vermoeden dat daaronder toch weer hetzelfde antisemitisme schuilgaat als hetgeen het CIDI onderzocht heeft.

Je zou verwachten dat bovenstaande drogredeneringen alleen afkomstig waren van Nederlanders-met-een-ingewikkelde-achternaam. Niet dus. Misschien vond ik dat nog wel het meest shockerende van dit korte rondje NOS.

Het CIDI stelt dat we met deze cijfers slechts het topje van de ijsberg zien. Ik denk dat dat een understatement is.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 19

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

2 thoughts on “Antisemitisme”

  1. Doorgaan met het goede werk. En niet bang zijn een en ander (inclusief internet) uit te splisen. Dat maakt het beeld duidelijker – o.a. dat het lang niet altijd de “geitenneukers” (excusez!), maar even vaak / vaker de “kaaskoppen” zijn die zich hieraan schuldig maken.

  2. Prima artikel, dank. 2020 gaf een daling in voorvallen aan, vooral door contact verminderingen door de Corona maatregelen.De licht stijgende trent vd afgelopen jaren zet langzaam door, is mijn indruk en die van CIDI> Ypsilon gaat onafhankelijk vd CIDI, maar in hun opdracht internet onderzoeken. Denk aan Twitter, FB en bv Wiki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *