Gas geven

De Hamer lijkt zijn werk te doen: door onze intelligente lockdown komen er al een paar dagen minder ziekenhuisopnamen bij en ook de intensive care lijkt niet overbelast te raken door een toevloed van Corona-patiënten. Een topprestatie van ons allen, want we hebben ons in overgrote meerderheid aan de richtlijnen gehouden. Kijkend naar het verleden had ik bij aanvang een hard hoofd in handhaving door onze politie, maar mijn vrees bleek ongegrond. Waar Marokkanen jongeren de regels overtreden, worden zij her en der in het land keurig op de bon geslingerd, een werkinstructie die onze politie na de crisis mag continueren.

Over ‘na de crisis’ wordt inmiddels al druk gespeculeerd, want die economie van ons krijgt rake klappen. Nou wil ik die klappen zeker niet bagatelliseren, maar is het niet een beetje te vroeg om hierover een mening de wereld in te slingeren? Juist die dans ná het reduceren van het aantal infecties is een heel ingewikkelde. Ons RIVM, ons kabinet en allerlei rekenmeesters broeden op de vraag hoe je ons land weer voorzichtig kunt normaliseren zonder de besmettingsgraad (R0) weer groter dan 1 te laten worden. Bij een besmettingsgraad >1 begint het hele liedje weer opnieuw namelijk en kun je de mensen weer quasi-verplicht in hun huizen opsluiten. Het zou zelfs kunnen dat we twee jaar van afwisselend quarantaine en teugels laten vieren tegemoet kunnen zien, als een vaccin nog lang op zich laat wachten. Een kant en klare oplossing voor deze razend ingewikkelde materie is er niet, maar ik acht de kans groot dat die oplossing voor een deel invloed zal hebben op onze privacy (bijvoorbeeld apps en ‘immuuncertificaten’). Niet leuk, maar liever dat dan vele doden in ons land.

In tegenstelling tot toetsenbordhelden die alles vanuit hun huiskamertjes met een Alwetend Oog bezien en vervolgens afkraken (dat afkraken is immers hun eerste levensbehoefte), heb ik wél vertrouwen in experts en wetenschappers die dit probleem moeten gaan oplossen voor ons. Ik juich dan ook toe dat het RIVM ondersteuning gaat krijgen van platform Slack en wens hun veel wijsheid toe.

De hoop dat die bollebozen in alle rust hun werk kunnen gaan doen, lijkt ijdel. Want voor nono’s als Jort Kelder (voor hem hoorde ik de geestige benaming opiniestoker vanochtend op de radio) gaat het allemaal niet snel genoeg. Eerder gaf hij al aan dat we de economie kapot lieten gaan omdat we zo nodig dikke bejaarden moeten redden (nee, meneer Kelder, we zijn mensen met hart- en vaatziekten aan het redden, van elke leeftijdscategorie en ook mensen met meer dan één onderliggende aandoening, ook van elke leeftijdscategorie. Als je iets roept, zorg dan in elk geval dat je feiten kloppen, sukkel), nu vindt hij het welletjes met die lockdown, want…economie.

Terecht kan gesteld worden dat Jort Kelder ook maar een bretelnobody is, maar gisteren zat VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer luidkeels te verkondigen dat we na de meivakantie maar weer flink gas moeten geven (Terzijde: ik begrijp waarom arbeiders/werknemers een vakbond hebben, maar het bestaan van een ondernemersvakbond heb ik nooit begrepen). Het duurt allemaal te lang, er worden verliezen geleden, we moeten doorrrr. Mijn begrip van economie is vrij beperkt verder, maar volgens mij creëert Dracula de Boer hier een vals dilemma. Ik kan me goed voorstellen dat je weer centjes wilt verdienen. Centjes verdien je door mensen te werk te stellen. Maar als je personeelsbestand door het opheffen van restricties massaal ziek wordt, is er helemaal niemand om te werk te stellen, mijnheertje de Boer. Heeft u daar wel eens over nagedacht? En misschien ook over de vraag of Volksgezondheid daarmee niet een essentiële voorwaarde voor een goed draaiende economie is?

In mijn studententijd heb ik veel boeken van Emile Zola gelezen, de naturalistische chroniqueur van het onpeilbare leed van de Franse arbeidersklasse. Uitbuiting, armoede, drankmisbruik, slechte woon- en leefomstandigheden, ziektes, het komt allemaal voorbij in zijn boeken. Hans de Boer is in de verkeerde tijd geboren, hij geeft net als de hyperkapitalisten uit Zola’s tijd geen moer om uw en mijn gezondheid. Vrijwel altijd als ik deze rat hoor, krijg ik last van leninistische onteigeningsreflexen. Ik ben linkser dan ik dacht.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *