Bullshit is gewoon bullshit

Een amusant stukkie van kameraad Dijkgraaf vandaag over complot’denkers’. Hij is er helemaal klaar mee. Ik moet zeggen: het zijn ook ontzettend vermoeiende mensen die social media helemaal onderpoepen met onbewijsbare flauwekul. Voorheen probeerde ik nog wel eens wat tegenwerpingen te maken, waarbij één vraag nog wel redelijk aankwam (tip!): “Hoe waarschijnlijk acht je hetgeen je net gezegd hebt nou eigenlijk zelf?”. Maar ik ben ermee opgehouden, het helpt uiteindelijk toch niet. Het zijn er ook te veel.

De debielenbingo (bijvoorbeeld: ‘bewijs maar eens dat het niet zo is’ of ‘verdiep je er eens in’ enz.) is er een waar de gemiddelde Jehova’s Getuige overigens ook naadloos in zou passen (‘je staat er niet voor open’). Zeer treffend. Over complottheorieën en de overeenkomsten met religiotie heb ik trouwens al eens iets geschreven. Dat artikel kunt u hier vinden. Aan Dijkgraafs beknopte Index Imbecilitatis ontbreken alleen nog wat elementen.

Die passief-agressieve houding van ‘ik snap het, maar jij moet het nog ontdekken’ conflicteert met enige regelmaat met mijn Facebookintro: “respectloze atheïst zonder inlevingsvermogen met gevoelige bullshitdetector.” Onzin is gewoon onzin en mag (nee, moet!) ook als zodanig benoemd worden. Mijn probleem is vermoedelijk dat ik te veel aan bewijs hecht. Een complot’denker’ komt nooit met bewijs. Zijn werkwijze is vrijwel altijd als volgt: “Ik heb een mening hoe zus of zo zit. Vanuit die mening ga ik nu informatie bij elkaar scharrelen die ‘bewijst’ dat ik gelijk heb”. Dit terwijl normale mensen eerst de feiten bij elkaar zoeken en pas daarna een standpunt innemen, of, als dat niet kan, hun mening opschorten (en ook: hun mening bijstellen wanneer nieuwe info binnenkomt). De constante schending van Hitchens’s razor (wat zonder bewijs geponeerd wordt, kan evengoed zonder bewijs in de vuilnisbak gemieterd worden) maakt de complot’denker’ een tot waanzin drijvend fenomeen op social media voor mij. Ik ben er dan ook toe overgegaan om elke wappie te ontvrienden (in mijn jacht op lezers maak ik wel eens vergissingen) of als het al te gortig wordt, te muten of blokkeren.

Komen we op een interessante groep, die zich ook nogal roert op die social media: de Ridders van het Vrije Woord. Dit nobele clubje neemt het op voor de koekwauzen en stelt dat je door te ontvrienden/muten/blokkeren hun vrijheid van meningsuiting ontneemt. Ik begrijp dat nooit zo goed. Zeker hebben de mafklappers het recht om hun onzin op te schrijven en te delen met wie daar ook maar kennis van wil nemen. Maar dat betekent niet dat ik daarmee dan de plicht heb om de uit een getormenteerd brein ontsproten humbug te lezen. Ik heb het recht om me daarvoor af te sluiten.

Binnen bovenstaande groep zijn er dan nog types die de rommel van de therapabelen lezen en hun theorieën deconstrueren, om te zien of er niet tóch een, zij het minieme, kans is dat hun bullshit waar zou kunnen zijn. Deze groep (zelf wappie-light) is overigens vergelijkbaar met de agnosten, die altijd de deur voor God op een kiertje willen houden en niet inzien dat de kansberekening over Zijn Bestaan niet 50-50, maar 0,00000etc1%-versus 99,9999etc% is. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: waarom moet ik me in een theorie, bijvoorbeeld een uit een laboratorium in Wuhan ontsnapt virus dat verantwoordelijk is voor de huidige Corona-crisis, moeten verdiepen, een theorie die zo overweldigend onwaarschijnlijk is, louter en alleen om de mogelijkheid in stand te houden dat het wel zo zou kunnen zijn? Wat is de meerwaarde daarvan voor mij? Wat is er mis met de -min of meer geaccepteerde én veel plausibelere- versie van een van vleermuis op miereneter op mens of van vleermuis direct op mens overgeslagen virus? Waarom zou ik daar tijd aan verspillen, sterker nog, waarom zou jij daar tijd aan verspillen?

Bullshit verdient geen respect, lezers. Bullshit verdient afstraffing. Bullshit is een belediging van het gezond verstand. Laat u niet intimideren en onderneem actie.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 25

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *