Nog een voorspelling

Ik voorspelde dat dat virus hierheen zou komen. Niemand, op een enkeling na, geloofde me. Ik voorspelde dat een lockdown hier ook aan de orde zou komen en dat het om die reden misschien wel verstandig zou zijn om alvast extra eten in te slaan. Je weet immers niet of hamsteraars in blinde paniek de supermarkt leeg gaan roven wanneer het zover is. Niemand geloofde me. Niet dat ik daardoor ontmoedigd ben hoor, want ik doe vandaag gewoon weer een voorspelling: de komende weken/maanden gaan we een privacydebat krijgen tot het werkelijk onze neusgaten uitkomt.

Want net als Zuid-Korea wil Nederland nu ook locatiegegevens van mobieltjes gaan gebruiken om het Corona-virus te bestrijden. Op zich werkt het vrij simpel: de covid-app waarschuwt je wanneer je bij een besmet iemand in de buurt bent geweest. Nu de testcapaciteit eindelijk goed op niveau is, kan dit voor iedereen een heel handig hulpmiddel zijn, want na de waarschuwing kun je je dan laten testen. Bovendien helpt zo’n app bij het in kaart brengen van de hoeveelheid besmettingen in ons land, informatie die -totdat er een vaccin is- van grote waarde kan zijn.

Net als vorige week huiver ik nog steeds wel een beetje van een staat die zulke gegevens gaat verzamelen. Er zullen duidelijke en controleerbare regels moeten komen over de tijdspanne, over hetgeen ermee gebeurt en ook helder toezicht op de vernietiging van de informatie na afloop lijkt me van essentieel belang.

De échte virologen (naar eigen zeggen zo’n 17 miljoen stuks) zullen, nadat ze eerder streefden naar eenzame opsluiting in hun eigen huis, nu hun al te luide stem verheffen tegen het gebruik van deze app op….Facebook. Of op Twitter. Kortom, bedrijven die al hun geniepige fantasietjes, hun excentrieke voorkeuren en bekrompen ideeën allang in kaart gebracht hebben, zullen bij uitstek het geschikte platform zijn om hun zorgen over verlies van privacy tot vervelens toe kenbaar te maken.

De vraag is waarover ze zich zorgen maken. Het sociale leven is onder deze intelligente lockdown al zozeer verarmd, dat een bezoekje aan het proeflokaal, de parenclub of de kinderboerderij er toch niet in zit. Kortom, wat is er zo interessant voor onze overheid om te traceren dan, behalve de Corona-epidemie? Het dagelijkse bezoek aan de sigarenboer voor de krasloten? Het Schultenbräu-uitstapje naar de Aldi? Je klapmomentje voor de zorg?

We willen allemaal dat het leven weer zijn normale loop gaat krijgen. Omdat ik geen materiedeskundige ben, onthoud ik mij van een oordeel over de beste methode om dat doel te bereiken. Ik zie veel voordelen in zo’n app, vooral in het gegeven dat we elkáár helpen de besmetting onder controle te krijgen. Bovengenoemde groep betweters, die de komende periode weer de longen uit het lijf gaat schreeuwen op de socials, daag ik uit om met een alternatief te komen. Ik ben één en al oor.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.4 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

2 thoughts on “Nog een voorspelling”

  1. Alternatief is géén app en in China gaan wonen! Mooi land man, als je door rood loopt wordt je electronisch betrapt en worden je restricties opgelegd. Zo’n app begint met Corona, maar er zal steeds een dwingende reden zijn om de toepassing te gebruiken/uit te breiden! Dan is de politiestaat nabij. Wat deed jij gister in de markthal?
    Dat willen we weten, want er is een aanslag gepleegd
    Met 30 doden. Eeuhh noten kopen..géén probleem want jij heb niks te verbergen….wat deed jij op nummer 58? Die vrouw heeft 5 mannen vergiftigd…..eeeuh ik heb daar niet gegeten…wat dan wel herr Gijswijt, wat dan wel….eeuuhhhh! Jij vraagt de overheid zelf om je privacy te brutaliseren. Das bizar….je vraagt er zelf om…..Hans ga je nog naar Timmer? Neen man ik heb een rood scherm. Je enige uitje Hans en je scherm is rood en bij Timmer is er groen scherm deurbeleid! Allemaal voor het grotere goed anders gaat Covid61 zich als Covid19 verspreiden en dat kunnen we voorkomen met de app! Hoe is dit ons overkomen? ….we hebbend er zelf om gevraagd! Niet ingeënt? Hoppa geen groen scherm! Belasting niet betaald 1 jaar rood scherm. Politiek onwenselijk gedrag! Keng! levenslang. Deviante muzieksmaak hoppa! Mag ik je scherm ff zien? Vergeten mijnheer, sorry….dat gebeurd de laatste tijd te veel. We bouwen een device in. Makkelijk met electronisch betalen, je hebt altijd je portemonnee bij je. Als het poortje bij Timmer groen geeft, pak je snel een biertje, groen pffft. 1 bier en een ouwe klare. Dacht het niet. Quotum exceeded, Tis in uw eigen bestwil. Wie heeft de democratie in Godsnaam afgeschaft?? Wij! De techniek die er is om ons te dienen heeft ons opgesloten. Dat is nu zelfgestuurde evolutie. En je hebt het niet eens voorspeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *