De lockdown

Ik kan het niet bewijzen, maar ik vermoed dat zich onder de groeiende groep Nederlanders die zich nu hard maakt voor een versoepeling of zelfs einde van de intelligente lockdown veel aanvankelijke ontkenners of ‘griep! Het is maar griep!’-schreeuwers bevinden. Her en der hoor je overigens nog wat verstandige geluiden, zoals angst voor een overheid die burgerrechten blijvend afpakt (hoewel, verstandig? Wat heb je aan burgerrechten als er een tuintje op je buik groeit?). Of er wordt geroepen dat de economie zo veel schade oploopt. Nou is dat zonder meer waar, maar is Volksgezondheid niet óók economie? Wie het virus vrolijk zijn gang laat gaan, moet niet vreemd opkijken wanneer een aanzienlijk deel van de werknemers uitvalt. Een volledig opheffen van de huidige situatie verdient dan ook geen aanbeveling, lijkt mij.

De uitvlucht (sorry, maar zo voelt het soms wel) die je wel eens hoort is dat vooral hoogbejaarden of mensen die al ziek waren (vaak ook ouderen), het loodje leggen. Kortom, die waren toch al niet productief, lagen maar een beetje ziek te wezen, dus daar heb je economisch niets aan. Behalve dat dit een nogal sneu argument is (waarom zou je mensen reduceren tot hun bijdrage aan de economie? Het zal je vader of moeder maar zijn!), klopt het ook niet. Wie zich goed informeert, ziet dat jongere patiënten inderdaad minder vaak sterven, minder zware verschijnselen vertonen (de zogenaamde mild cases), maar toch na het doorstaan van de ziekte blijvende schade opgelopen hebben. Hoe groot het aandeel is dat zich voor de rest van het leven opgezadeld weet met een medisch probleem, is onduidelijk, maar zeker niet te veronachtzamen. Hoe dan ook zijn zulke personen na afloop minder of zelfs geheel niet meer inzetbaar in het arbeidsproces. Oók niet goed voor de economie. In elk geval zou ik persoonlijk (48 jaar) niet het risico willen lopen om een besmetting op te lopen, ook al is voor mij de kans om op de IC te komen, gering. Ik denk dat ik wel voldoende gelezen en gezien heb sinds eind januari (ik was een early warner) om te weten dat ik dit écht niet op wil lopen.

Ook al snap ik de zeer beperkte versoepeling van de maatregelen wel, die roep om meer vrijheid verstomt er niet door, zal er vermoedelijk zelfs luider door gaan klinken. Geert Wilders zei in het debat in de Tweede Kamer dat de mensen hoop nodig hebben. De vraag is alleen welke hoop? ‘Dan-en-dan mogen jullie weer naar buiten. Beloofd!’, zoiets? Zoiets is niet waar te maken. De cijfers van het RIVM duiden er nog altijd niet echt op dat we het Beest onder controle hebben.

Het valt allemaal niet mee, dat thuiszitten, hoewel ik er zelf, niet echt een mensenmens, weinig moeite mee heb (1,5 meter had van mij ook wel 15 meter mogen zijn). Toch voel je aan alle kanten de onrust toenemen. Rutte, Marcouch en Aboutaleb drukken moslims in ons land op het hart om tijdens de aanstaande ramadan niet hun familie te gaan bezoeken. Dat zeggen zij niet zomaar: ramadan is vooral ook een familiegebeuren. Dat dat nu even niet kan, zal voor veel moslims in ons land niet gemakkelijk zijn.

De mantra ‘anderhalve meter’ is al niet meer los te zien van die andere mantra: ‘hou vol!’. We zouden het bijna vergeten, maar over niet al te lange tijd is het zomer. De zomer van 2018, waarin record na record gebroken werd, ben ik nog niet vergeten. Hoe gaan mensen zich gedragen wanneer het weer zo warm wordt? Gaan ze dan nog steeds ‘volhouden’? Op vakantie kunnen ze (nog) niet, want het vliegverkeer ligt plat. Dat wordt dus vakantie in eigen land, maar verkoeling zoeken (‘en nou ben ik er echt klaar mee, het is 35 graden en ik moet thuiszitten?’), wordt zelfs als je over een tuin beschikt een begrijpelijke behoefte.

Misschien maak ik me te veel zorgen en blijft iedereen, op wat bouwmarkt- en samenschoolincidentjes na, zich keurig aan de regels houden. Maar helemaal gerust ben ik er niet op: maatschappelijke onrust kunnen we er niet óók nog eens bij hebben.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 13

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *