Druk op de lockdown

Meer dan 6 weken zit Nederland nu in een intelligente lockdown. Het aantal besmettingen, zoals gerapporteerd door het RIVM, neemt zienderogen af, evenals het aantal doden. We hebben ons tot dusver uitstekend gehouden aan de regels van social distancing.

Het naleven van de regels blijkt alleen in toenemende mate lastiger te worden: de helft van de Nederlanders vindt het steeds moeilijker worden om zich eraan te houden. Dat zit hem vooral in het afstand houden tot vrienden en familie, aldus adviesbureau Citisens. Het constateert verder nog dat minder Nederlanders zich zorgen maken over het Corona-virus.

Op 12 mei zullen we meer gaan horen van onze minster-president over mogelijke versoepeling. De laatste dagen zie je, in afwachting van zijn mededelingen, dat daar al flink op vooruitgelopen wordt. Vragen over contactberoepen als tandartsen en kappers (waarom mag de een wel open en de ander niet?), kinderen die weer naar school moeten, het stoppen met thuis werken, ja zelfs speculatie over (gedeeltelijk) openstellen van de horeca geven aan dat Nederland meer en meer haast krijgt. Toch weten we nog zo ontzettend weinig over dit virus, dat voorzichtigheid geboden is. Sterker nog, vermoedelijk is het doven van het aantal besmettingen een peulenschil, vergeleken met de taak die voor ons ligt: het opnieuw opstarten van ons land, terwijl de onzichtbare vijand nog steeds onder ons is, loerend op een kans om opnieuw toe te slaan.

Zelf heb ik niet zo heel veel moeite met #staythefuckhome. Ook voor Corona leefde ik al min of meer zoals ik nu leef. Ja, ook ik mis nu dit en een wekelijks bezoek aan dit proeflokaal. Ook wordt mijn haar nu wel wat lang. Niet leuk allemaal, maar wel realiteit. En nergens staat geschreven dat realiteit leuk moet zijn.

Binnen de huidige dynamiek van ‘het is welletjes geweest’ lieten gisteren de anti-lockdownies van zich horen in Den Haag. Ze namen hun bijeenkomst te baat om ook hun ‘punt’ te laten horen over andere onderwerpen als vaccinatie en 5G (zie eerder ook het vernielen van zendmasten), een duidelijke aanwijzing dat het Corona-virus nu ook zijn sporen begint na te laten in de aanvoer van medicatie. Ik heb wat foto’s gezien van deze deplorables, maar zag maar weinig mondkapjes. Aan social distancing deden ze niet en het samenscholingsverbod werd overduidelijk met voeten getreden. Niet alleen riskeer je daarmee een boete van € 400 p.p., je ‘punt’ wordt er niet bepaald sterker door. Of zouden ze niets weten van de besmettelijkheid van dit virus of welke ravage het virus in je lichaam kan aanrichten?

Die lockdownies zijn natuurlijk gekkies, maar ook voor ‘normale mensen’ begint het thuis zitten zijn tol te eisen. Gisteren zouden en moesten ze eruit, naar IKEA te Delft welteverstaan. Huh? Het land wordt weer een beetje opengezet en je gaat drijfkaarsjes kopen? Een Boeddha-beeld (made in China) voor in de tuin? Is dat het eerste waar je aan denkt wanneer de vrijheid lonkt? Zijn jullie soms dezelfde mensen die, toen het land op slot ging, massaal toiletpapier gingen hamsteren (echt, why!!!)? De balkonapplaudisseurs voor ‘de Zorg’? De Wilhelmuszangers op Koningsdag? Misschien een domme vraag, maar is er nou niemand van jullie op het idee gekomen om, toen hij de mensenmassa zag, weer huiswaarts te keren? Wil je echt een half uur wachten om tussen al die andere nono’s de pijlen te volgen, kans op besmetting te lopen, op weg naar die éne Billy-boekenkast, waarvan natuurlijk schroefje 53 ontbreekt, waardoor je ruzie krijgt met je partner om 9 uur ‘s avonds en de volgende dag weer terug moet? Kan dat nou écht niet wachten of is die lockdown zover je hersenpan ingeslopen dat het moment van lobotomie zo dichtbij gekomen is?

Ik vrees dat er nog veel meer imbecilitas batavica in het verschiet ligt, zeker wanneer de temperaturen gaan stijgen. Het kabinet wil nu een spoedwet gaan invoeren. Tegen die wet bestaat, om begrijpelijke redenen, veel verzet. Zelf kan ik de implicaties niet zo goed overzien. Ik kan evenwel de wens tot invoering ervan niet los zien van toenemende druk op de lockdown. Om die druk te dempen zou zo’n noodwet een uitkomst kunnen bieden. Het alternatief, als het echt te gortig wordt, is een echte lockdown of zelfs de noodtoestand. Doe je niets, dan voorspel ik namelijk dat we er naast het virus nog een vijand bij krijgen: maatschappelijke onrust.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.4 / 5. Vote count: 17

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *