4 en 5 mei

Ondanks de Corona-crisis gaat het tweeluik 4 en 5 mei dit jaar gewoon door. Op een verlaten Dam zal onze Koning vanavond een krans leggen, slechts in het gezelschap van zijn echtgenote, burgemeester Femke Halsema, premier Mark Rutte en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet. De ceremonie zal zoals gebruikelijk uitgezonden worden op televisie, een tafereel waar Samuel Beckett en Eugène Ionesco waarschijnlijk goedkeurend naar hadden gekeken. Realiteit blijkt veel absurder dan Het Absurde.

Leek ‘4 mei’ de afgelopen jaren weer enigszins genormaliseerd te zijn, na de malligheid met de Marokkanen die Nederland bevrijd zouden hebben en andere incidentjes als het herdenken van Duitsers, dit jaar bevat het toch weer een gaga-elementje: de tuintaptoe:

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen.

Vanaf 19 uren, 58 minuten en 30 seconden mogen zij hun versie van ‘Taptoe’ meeblazen, waarna de 2 minuten stilte zullen volgen. Ik raad een ieder aan om vanaf dat tijdstip de ramen te sluiten, want u begrijpt net zo goed als ik dat dit een uitnodiging betekent voor ook minder getalenteerde ‘muzikanten’, die bovendien in al hun enthousiasme (of beperkte tempo-vaardigheden) ook nog door de twee minuten stilte heen zullen tetteren. Dacht u met een gelockdownde Koningsdag het gekras op de viool van uw buurmeisje te hebben vermeden, had u dus mooi buiten het Nationaal Comité 4 en 5 mei gerekend! Maar goed, na al het balkonapplaus voor de zorg en het zingen van het Wilhelmus op Koningsdag kan dit er ook nog wel bij. U wordt trouwens ook van harte uitgenodigd om dat lied te gaan zingen, na de twee minuten stilte. Mocht u de tekst kennen, dan kan dat geen kwaad denk ik. U had uw ramen toch al gesloten.

“We willen toch iets doen, ook tijdens die Corona” zit diep ingesleten. Zo zag ik vanochtend bij Goedemorgen Nederland een bloemist die maar wát blij was met de actie “Bloemen voor 4 mei” (ook een initiatief van Verbeets Comité), waarmee je een bosje tulpen kunt bestellen dat bij een oorlogsmonument naar keuze neergelegd wordt (en daarna in de kliko geflikkerd). En ook een mevrouw die een roodwitblauw lint om een boom had gewikkeld als teken van verbondenheid met ‘4 mei’. Je kunt zelfs je eigen Vrijheidsvuur digitaal doorgeven. Ach ja, betrekkelijk onschuldig allemaal (en ook niet erg!), maar wat mij betreft uitingen van onmacht die mijn tenen toch wel een beetje doen krullen.

Het land met de minste nationale feestdagen in Europa, ons land dus, viert zijn belangrijkste feestdag, Bevrijdingsdag, slechts één keer in de vijf jaar (elk jaar kost namelijk te veel centjes voor de economie). Morgen is het zover, dan kunnen we weer ‘genieten’ van onze vijfjaarlijkse aalmoes. Cynisch dat we 75 jaar bevrijding vieren en op dit moment helemaal niet zo vrij zijn (hoewel zelfs in deze situatie nog altijd vele malen vrijer dan andere plekken op onze planeet). Geen muziekfestivals op 5 mei bijvoorbeeld. Maar ook daarop heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei iets gevonden: Roxeanne “Vrijheid is mijn zoontje naakt door de tuin zien rennen” Hazes, Claudia de Breij, radiozenders en beiaardiers (!) zullen morgen om 16 uur 55 het lied “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder” van Ramses Shaffy ten gehore gaan brengen. Echt waar. Kunt u weer uw ramen sluiten (en de radio en televisie uitzetten). Alsof het nog niet genoeg is zal de NPO later op de avond een mini-concertje uitzenden met onder meer Roel van Velzen.

Ze zitten niet stil bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zoveel is duidelijk. Saamhorigheid, verbondenheid, hart onder de riem, troost, zomaar wat begrippen waar het in deze crisis op mikt met al die DWDD-coryfeeën. Ach, er zullen vast wel mensen naar gaan kijken (je moet toch wat) en wie weet putten ze er wat hoop uit. Zelf heb ik er geen behoefte aan en houd ik mij vast aan deze (inmiddels verwijderde) spreuk op de Rotterdamse Maasboulevard (foto Eric Alblas):

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 12

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

1 thought on “4 en 5 mei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *