That’s democracy

Beeld ter nagedachtenis aan Sir Winston Churchill in Westminster Abbey

Omdat enig leedvermaak mij niet vreemd is, deed ik eerder vandaag een rondje De Dagelijkse Standaard, het lijfblaadje voor zwakzinnige interpunctielozen en deplorabele Caps-Lockvastkoekers CAPS-LOCKVASTKOEKERS. Hoe zou de harde kern van patriottische, tractorrijdende PVV- en FvD-reaguurders omgaan met de peiling van gisteren, waarin de VVD wéér gestegen was (tot zelfs boven de veertig zetels!) en hun eigen clubjes met een schamel virtueel zetelaantal genoegen moesten nemen? Wat heb ik gelachen. Ik presenteer u een korte bloemlezing, met daarachter steeds mijn eigen gedachten.

“Ik geloof er helemaal niets van, ik ben niet gebeld..?!” “Zo apart, ze vragen mij nou nóóit inzake dit soort peilingen.” (Er zijn bijna 2.100 mensen geënquêteerd, die stemmen van jullie hadden maar weinig gewicht in de schaal gelegd hoor, dan was de VVD nog steeds de grootste geworden. Ik word trouwens ook nooit gebeld, maar dat heeft zo zijn redenen.)

“Typisch. Ik ken werkelijk niemand die op de Vvd stemt.” (Ik ook niet. Ik ken ook geen Eskimo’s, toch bestaan ze.)

Dat zegt dan genoeg over de objectiviteit van die peilingen.” (O ja, wat dan precies? Er zijn ongeveer 13 miljoen stemgerechtigden in ons land. Een steekproef van 385 stuks had zelfs al volstaan.)

“Verkiezingspropaganda ten top. Beïnvloeden van publieke opinie m.b.v. slim uitgedachte berichtgeving” (Huh? Er zijn toch voorlopig nog helemaal geen verkiezingen? Hoezo ‘slim uitgedacht’? Er is een aantal mensen gevraagd naar hun politieke voorkeur als er nú verkiezingen gehouden zouden worden, dat is alles.)

Ik hou het bewust kort, maar het lijkt me duidelijk dat de auteurs niet veel vertrouwen hebben in deze cijfers of de onderzoeksmethode (fake news! kwam ook nog een paar keer voor). Argwaan is de drijvende kracht en achter elke struik staat een NOS-‘journalist’ die de boel verdraait. Het is het complotachtige type dat weliswaar over een laptop met internetverbinding beschikt, maar eigenlijk meer gebaat zou zijn bij goed functionerende medicatie.

Ernstiger wordt het wanneer de frustratie zodanig hoog oploopt dat de niet-gehoorzamen (dus degenen die volgens de peilingen niet kiezen wat de auteurs de verstandigste keuze vinden) een geestelijk gebrek toegedicht krijgen:

“Als dit waar is, worden we dus omringd door heel veel ontzettend domme mensen.”(Dit ben ik wel eens met de schrijver, alleen ik ontwaar domheid op geheel andere terreinen. Op de pagina van De Dagelijkse Standaard bijvoorbeeld. Of bij IKEA-klootjesvolk dat tijdens een lockdown massaal in de rij gaat staan. Voorbeelden te over.)
“Ongelofelijk dat ‘het kiezersvolk’ er weer intrapt!” (Waarin precies?)
“VVD de grootste? Hebben ze misschien ook mensen ondervraagd die wel goed bij hun verstand zijn?” (Kennelijk is stemmen op de VVD een uiting van domheid volgens de spreker. Maar dat impliceert tevens dat NIET-stemmen op de VVD een uiting van intelligentie is. Welnu, 150 minus 40 is nog altijd 110 virtuele zetels voor de niet-VVD, ofwel 73% slimme ondervraagden. Maar dat bedoelt hij vast niet.)

Het gaat zo nog even door en ik zal u er verder niet mee vermoeien. Die domheid (‘iedereen die niet op FvD of PVV stemt is dom’, wordt er uiteraard bedoeld) pik ik er even uit. (Terzijde: de overgrote meerderheid van deze Hiltermannen weet geen enkele foutloze zin op te schrijven, dus of zij werkelijk in een positie zijn om andermans intelligentie te beoordelen, vraag ik mij af.).

In de eerder genoemde I & O-zetelpeiling bleek verder nog dat onze minister-president een waarderingscijfer van 7.2 scoorde en dat 2 op de 3 ondervraagden positief was over ons kabinet. Dat is wel eens anders geweest, want vóór het uitbreken van de Corona-crisis sleepte Rutte-III zich als een piepend wagentje met her en der wat lekke banden naar de eindstreep. Grote delen van het electoraat hadden zich geheel of gedeeltelijk afgekeerd van zijn beleid. Een afstraffing als bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten lag in het verschiet.

Die stijging in populariteit van de VVD (en Rutte) heeft natuurlijk alles te maken met de situatie waarin we ons nu bevinden. Opeens is er onzekerheid over fundamentele zaken als gezondheid en economie. Dat is ongekend voor ons land. Het is om die reden ook helemaal niet vreemd dat de twijfelaars van weleer (degenen die wilden gaan overstappen op iets nieuws, bijvoorbeeld Forum of de PVV) terugkeren bij hetgeen ze al kenden. Er wordt simpelweg gekeken naar wie er ‘aan de knoppen zit’, wie ons uit deze misère moet gaan redden, wie de macht heeft om er écht iets aan te doen. En dat is niet de oppositie, maar ons kabinet. Heus zijn al die ‘overlopers’ het vermaledijde Marrakesh-akkoord niet vergeten. Heus zijn ze de klimaatdram waardoor ze op kosten gejaagd worden niet vergeten. Heus zijn ze de bezuinigingen op de zorg niet vergeten waardoor we bijvoorbeeld te weinig IC-capaciteit hadden bij het begin van de uitbraak. Alleen nu dus even wel, ze willen (en dat is heel begrijpelijk en legitiem) dat het leven weer normaal wordt. Leg mij eens uit waarom zo’n houding dom is?

Dat grote delen van het volk zich rond het leiderschap scharen in een crisissituatie is ook niets nieuws en volstrekt normaal. George W. Bush had bijvoorbeeld met miniem verschil de presidentsverkiezingen gewonnen van Al Gore. Bij zijn aantreden trof hij dus een verdeeld land aan: het is redelijk om te veronderstellen dat 50% voor hem was en 50% tegen. Tot ‘9/11’. Zijn populariteitsscore bij het Amerikaanse volk steeg tot liefst 90%.

Er zijn meer voorbeelden in de historie. Hierboven ziet u een afbeelding van het bronzen beeld van Sir Winston Churchill, die met vaste hand de Britten door de Tweede Wereldoorlog leidde. Met recht kun je stellen dat hij misschien wel een van de beroemdste en populairste Britten ooit was. Tóch verloor hij de verkiezingen van Attlee in 1945. Daar zouden de PVV- en FvD-frustraten hoop uit moeten kunnen putten. En, nog veel belangrijker, wijsheid uit de reactie op zijn onverwachte nederlaag: “That’s democracy”.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 12

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

2 thoughts on “That’s democracy”

  1. U lijkt eigenlijk wel zelf een Hilterman. U stigmatiseert en discrimineert er, vanuit een arrogante radicaal links elite hoogte, lustig op los.

    Het jammere hieraan is dat dit verder radicaliseert. Richt uw peilen liever op een vijand. Andere mensen zijn niet de vijand, maar soortgenoten. Tegenovergestelde meningen zijn niet slecht maar anders. Morgen denkt u zelf ook iets anders dan vandaag. Zo gaat dat.

    1. ik heb kennis van uw goed gemotiveerde schrijfsel genomen, meneer Rene. En voor radicaal-links ben ik nog helemaal nooit uitgemaakt, u heeft de primeur. Maar inderdaad, morgen zal ik waarschijnlijk nog weer iets arroganter zijn t.o.v. domrechts geblaat dan vandaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *