Ga je schamen

Terwijl we dagelijks gebombardeerd worden met gewauwel over Corona, de versoepelingsmaatregelen en de kans op een tweede golf van besmettingen, zouden we bijna helemaal vergeten dat het normale leven in de luwte van het nieuws allang weer hervat is. Daarmee bedoel ik natuurlijk: homohaat. Want dat gaat gewoon door, met of zonder virus. Zo werd in Amsterdam een homoseksueel koppel voor de tweede keer binnen korte tijd aangevallen door een groep jongeren. Waarom? Nou, ze liepen hand in hand op straat. Inmiddels gaan de intimidaties zo ver dat het paar weg wil uit (dat deel van) de stad.

Reden voor Rob Jetten (D66 en zelf homoseksueel) om bij de WC-eend van zijn club, Dit is M, op te draven, samen met de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema (GroenLinks). Verder dan wat loze, daadkracht suggererende woorden (‘we moeten beter registreren!’, ‘aangiftes moeten sneller kunnen!’, ‘het korps moet harder optreden!’ en meer van dit soort gratuite inhoudsloosheid), kwamen de twee niet. Zelfs toen Margriet van der Linden, geheel terecht, de vraag stelde: “Maar wie maken zich dan schuldig hieraan?”, pruttelde het duo wat over ‘homohaat breed maatschappelijk probleem’, ‘alle lagen van de bevolking’, afijn we kennen dit riedeltje wel. Dat óók autochtonen zich op social media niet onbetuigd laten, werd geïllustreerd door het tonen van een collage van haattweets die Rob Jetten had mogen ontvangen.

Nog geen weekje later, ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen De Homofobie, herhaalde Jetten dit kunstje en las enkele weerzinwekkende tweets voor, die toch vooral moesten bewijzen dat homohaat nog lang de wereld niet uit is, zelfs in een modern land als Nederland. Omdat de tweets inderdaad duidelijk van autochtone makelij waren, kwam de Volkskrant, overigens zonder onderzoek te doen, tot de conclusie dat de auteurs ervan voornamelijk FvD- of PVV-sympathisanten waren. Ik deel, op grond van mijn eigen onderbuik, die conclusie. Ik deel alleen de conclusie niet dat het hier gaat om homohaat. ‘Homo’ als scheldwoord, het minder fijnbesnaarde deel van onze bevolking denkt niet na, maar zit de godganse dag op social media boos te wezen op Rob Jetten/D66(6), het Kartel, Rutte, het RIVM etc. Krachttermen liggen dan al gauw op de loer. Misschien dat een voorbeeld kan illustreren wat ik bedoel. Stel u wordt in uw auto van achter aangereden terwijl u voor het stoplicht wacht. De aanrijding is niet uw schuld. Boos stapt u uw wagen uit en voegt de andere, brildragende bestuurder toe: “Hey brillenjood schele, kun je niet uit je doppen kijken?”. Dát moment van boosheid, waarin u per ongeluk iets heel akeligs zegt (als het goed is, hebt u er ook al snel spijt van), maar dat dan de hele dag door, zo zit een toetsenbordheld ongeveer in elkaar. Zijn dat onbeschofte klootzakken? Zeker. Zijn het homohaters? Ik vraag het me af. Op goede gronden hebben ze het niet zo op de klimaatplannen van Jetten, maar vergeten in hun woede dat dit een politicus is die met een lijst aan punten kiezers voor zich probeert te winnen. Een andere mening over de toekomst van ons land is geheel legitiem, maar de walging zit zo diep dat alles (zelfs zijn geaardheid) erbij gehaald wordt om Jetten eens de waarheid te vertellen.

Begrijp me goed, ik heb het ook niet zo op Rob. Hij lijkt me het type strebertje van de lagere school, dat altijd op de voorste rij bij De Meester zat en dat de hele klas uitlachte als er een moeilijke toets was geweest waar hij uiteraard wel een 10 voor had. Dat hij in het fietsenhok daarna zijn verdiende afranseling kreeg, deerde hem niet, want dat kon hij dan de volgende dag tegen De Meester vertellen. Mijn associaties over hem zitten vooral in de wijze van presentatie. Zijn politieke ideeën zeggen mij helemaal niets (gelukkig een steeds verder afkalvend deel van het electoraat ook niet) en zijn geaardheid al helemaal niet.

Waar ik wel erg veel moeite mee heb, is de vergelijking van dit soort tweets met fysieke anti-homogerelateerde incidenten (zijn het nog wel incidenten?). In de hele aflevering van Dit is M bleef de dadergroep in onze grote steden angstvallig verborgen. Dit terwijl IEDEREEN aan tafel heus wel wist welke dat geweest moet zijn. Ik neem althans aan dat zowel Margriet als Rob wel eens geluiden opvangen uit de gay community. Zelf gaf onze Rob immers toe dat hij met zijn partner niet overal hand in hand over straat durft (waar precies Rob, welke wijken zijn dat? waaróm durf je dat dan niet?, vragen die Margriet óók achterwege liet). De groep die Jetten in bescherming wil nemen met zijn wegkijken, ként hem niet eens, behalve…..inderdaad, behalve als hij met zijn partner hand in hand over straat loopt. Dan wacht hem hetzelfde lot als het Amsterdamse koppel.

Het leven heeft zijn normale loop al weer gekregen, schreef ik. Het wegkijken heeft met Rob Jetten alleen een nieuw dieptepunt bereikt. Die verraadt dus zijn eigen ‘club’ net zo gemakkelijk als hij uw grootmoeder verkoopt aan de hoogste bieder.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 18

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

2 thoughts on “Ga je schamen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *