Farce

(‘still’ uit video Marcel Haenen 3 juni 2002)

Gisteravond gaf premier Rutte weer eens een persconferentie over de Corona-crisis. Wie gedacht had dat hij uitvoerig stil zou staan bij hetgeen zich afgelopen weekend in onze hoofdstad afspeelde, kwam bedrogen uit. Vakantie, daar moest het over gaan. Hij kwam met een best wel ingewikkeld en vermoeiend verhaal over rode, oranje en groene landen, landen binnen Europa, landen buiten Europa, hoe zo’n vakantie er dan ongeveer uit zou zien, dat Zweden en het Verenigd Koninkrijk hartstikke link zijn, ik raakte al snel de draad kwijt. Mocht u nog zin hebben gehad in vakantie, na het aanhoren van dit dichtgespijkerde non-verhaal zult u er mogelijk, net als ik, al helemaal geen trek meer in gehad hebben.

Terwijl Rutte daar stond te fritsbommen, waren in Rotterdam weer drommen mensen samengekomen om uiting te geven aan hun afschuw over de dood van een zwarte Amerikaan Amerikaanse man van kleur door excessief politiegeweld. Iets wat duizenden kilometers hier vandaan gebeurt, brengt (veel) meer mensen op de been dan dwaze klimaatplannen van ons kabinet of de ondertekening van een desastreus migratiepact, ziehier de staat van ons land.

Oranje-internationals Memphis Depay (die was er ook al bij in Amsterdam) en Denzel Dumfries (Instagram: “Hier staat een trotse zwarte man, die trots is op zijn huidskleur”. Ik raad mijn blanke witte, nee toch blanke lezers aan om NOOIT fier te zijn op hun huidskleur op social media, want nazi, KKK) waren ook aanwezig. Die laatste mag nu niet meetrainen met de selectie van PSV, want de kans dat hij gisteren de anderhalve meter overtreden heeft en een risico op besmetting vormt voor de rest van de ploeg, is aanzienlijk. Trouwens, wat is dat toch met al die voetballers die zich steeds moeten uitspreken? Zit toch helemaal niemand op te wachten?

Behalve Dumfries waren er nog veel meer mensen aanwezig op de Boompjes/Erasmusbrug (zie foto boven dit artikel). En net als in Amsterdam overtraden ze vrijwel allemaal de anderhalvemeterregel. Uiteindelijk ontbond de burgemeester van Rotterdam de demonstratie, vermoedelijk knarsentandend, want het recht op demonstratie is bijkans heilig voor de man. Naar mijn bescheiden mening had hij de hele zooi al eerder moeten afblazen, toen hij zag dat er een grote menigte ontstond. Wie weet hoeveel nieuwe Corona-besmettingen er in die korte tijdspanne ontstaan zijn. Tenzij prof. dr. ir. mr. de Hond gelijk heeft natuurlijk!

Prof. dr. ir. mr. de Hond heeft, sinds een Duitse -echte- viroloog ongeveer hetzelfde zegt als hij, een groeiende fanbase opgebouwd. Volgens een bont gezelschap (zeg maar gerust: monsterverbond) van ongeduldige IKEA-bezoekers, anti-racisten en -fascisten, FvD-sympathisanten, bos- en strandwandelaars en bouwmarktknutselaars is die anderhalve meter gewoon onzin, ze houden zich er althans niet aan, of willen zich er niet aan houden. En ze krijgen ook geen bekeuring.

Rutte zelf antwoordde nogal afgemeten op vragen over ‘Amsterdam’ (‘Rotterdam’ had hij nog geen informatie over, uhuh), hetgeen in schril contrast stond met de felle irritatie die hij uitte toen demense er lekker op uittrokken bij de eerste zonnestralen van het jaar. Deze zuinige, lauwe reactie doet mij vermoeden dat ook hij nu op de lijn van prof. dr. ir. mr. de Hond zit, of althans de boel de boel wil gaan laten.

Aangezien de maatregelen hiermee een farce geworden zijn (ze worden namelijk niet of slechts selectief gehandhaafd), pleit ik ervoor om dan nu maar alles vrij te geven. Zorg ervoor dat álle familieleden hun dierbaren kunnen bezoeken in verpleeghuizen, gooi álle scholen open, stop met het pesten van cafés, zet die kantoortuin volledig open, evenals bioscopen, sportscholen, theaters en musea. Ventileer al die ruimtes met mini-windmolentjes, zo went de Nederlander ook alvast aan het toekomstige landschap. Én zorg dat prof. dr. ir. mr. de Hond dagelijks bij Op1 aanschuift (schaf ook direct het RIVM af). Wat maakt het nog uit, meneer Rutte? Als u dat doet, dan zou dat voor veel mensen een enorme opluchting betekenen. Voor mij niet, maar ik bleef uit voorzorg toch al thuis, in afwachting van het oordeel van serieuze wetenschappers die zich dagelijks wereldwijd een slag in de rondte werken om straks betrouwbare uitspraken te doen over wat wel en niet kan.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 12

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *