Racisme II

Opmerkelijk: ergens heel ver hier vandaan overlijdt een zwarte man ten gevolge van grof politiegeweld. Duizenden mensen gaan vervolgens in Europa de straat op om te protesteren tegen racisme.

Opmerkelijk: die demonstraties vinden plaats tegen de achtergrond van een rondspokend virus dat inmiddels al duizenden slachtoffers heeft gemaakt. Daarom hebben overheden in Europa maatregelen van social distancing ingesteld, zoals 1,5 meter afstand houden van elkaar. Duizenden demonstranten tartten zowel Maslows piramide als Darwins evolutieleer, door daar geheel geen acht op te slaan (maar het kan ook zijn dat zij zich vasthouden aan observaties van een aantal virologen die stellen dat het virus zich nauwelijks in de buitenlucht verspreidt). Zelfs Galileo Galilei wilde er niet aan, maar het existentialistische sterven of ziek worden voor je idealen lijkt weer helemaal in zwang.

Opmerkelijk: in de verslaggeving door internationale media wordt het slachtoffer min of meer witgewassen, een fenomeen dat we eerder al zagen bij Dit is M, waarin een kalifaatmeisje terroriste kritiekloos haar verhaal over ‘Syrië’ kon doen. Het uitvoerige strafblad van George Floyd (en niet voor de minste vergrijpen) weerhoudt media er niet van hem op het schild te hijsen. Ten overvloede: ongeacht zijn strafblad verdiende hij deze behandeling natuurlijk niet.

Opmerkelijk: ik had het hierboven over Dit is M, dat normaal gesproken ook al een vergaarbak is van de gekleurde medemens en wezens die niet weten wat ze met hun geslachtsorgaan aanmoeten. Maar wie de afgelopen week afstemde op dit programma kreeg bijkans de indruk dat hij naar een Afrikaanse zender zat te kijken, een soort Divi-bokaal in overdrive lijkt het wel.

Opmerkelijk: die demonstraties in Europa verlopen lang niet altijd geweldloos. In diverse steden hebben zich openlijke geweldpleging, vandalisme en plunderingen voorgedaan. Wie het nieuws een beetje volgt, zou kunnen denken dat dit maar incidentjes zijn. Welnu, dat zijn ze niet (zie ook het bord op de foto hierboven, vol trots getweet door PvdA-lid Elatik): het zijn zeer ernstige bedreigingen voor de openbare orde.

Opmerkelijk: premier Rutte heeft eens nagedacht over de fictieve figuur Zwarte Piet en is tot andere inzichten gekomen. Hij zei dat op persoonlijke titel, maar het is overduidelijk dat deze knieval een slappe poging is om de geest van protest (en dreigend geweld) weer terug in de fles te krijgen.

Opmerkelijk: in dit klimaat beginnen steeds meer blanken te spreken over ‘die zwarten’. Persoonlijk krijg ik daar een zeer vieze smaak van in de mond. Want ook al ‘was het niet zo bedoeld’, het is wel gezegd. Het betekent dat ook die mensen vergiftigd kunnen worden met een haatvirus waarin je uiteindelijk alleen nog maar iemands huidskleur ziet.

Opmerkelijk: ook Rob Jetten (D66) heeft de beelden gezien en pleit nu voor een verbod op de nekklem. Dus een zwarte man in de Verenigde Staten laat het leven door toepassing van de nekklem (overigens een instrument dat ook niet echt op mijn instemming kan rekenen), en jij wilt als racismebestrijder goede sier maken door deze geweldsinstructie in ons land af te schaffen. Sorry, ik heb nooit geweten dat de nekklem alleen op mensen met een andere huidskleur toegepast werd. Of wil je ermee zeggen dat voornamelijk gekleurde mensen aangehouden worden, Rob? Of wil je de oude koe ‘Mitch Henriquez’ nóg een keer uit de sloot halen?

Het meest opmerkelijke is nog dat een gebeurtenis in de Verenigde Staten binnen zo korte tijd de vlam in de pan doet slaan in Europa. Het geeft aan dat ook hier polarisatie al in een ver gevorderd stadium gekomen is/was. Met ook nog de bestrijding van een virus voor de boeg, inclusief de ergste economische recessie in de afgelopen honderd jaar, stemt mij dat bijzonder somber over de toekomst.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *