NSB-gedrag

Al meer dan een week hebben we het over Johan Derksen en zijn Akwasi-grap. Een ware shitstorm trok over ons land, wat ook weer niet verwonderlijk is. Het programma VI is namelijk nog een van de weinige vrijplaatsen waar mensen nog min of meer spontaan zijn, zichzelf zijn en niet meedoen aan de deugeisen van ons dorre medialandschap. In dat landschap -en het maakt echt niet uit of je naar de NPO kijkt of een krant als de NRC openslaat- praat iedereen elkaar na, is er nooit sprake van originaliteit of ophef en zit vrijwel iedereen keurig netjes in het deugpak genaaid. Dat een programma als VI uiteindelijk kapot moest, zal niemand verbazen.

Gisteren zat de door velen als Judas aangemerkte Wilfred Genee aan tafel bij Op1 om zijn kant van het verhaal te vertellen. Mij trof zijn openheid, vooral over verdampte advertentie-inkomsten (en dan met name: hoe belangrijk die zijn). Adverteerders die zich terugtrokken, geheel in lijn met wat ene Arie Boomsma voorgesteld had, zetten het voortbestaan van het programma op het spel. De methodiek van deplatformen en cancelen van onjuiste meningen is rechtstreeks uit de handboeken van social justice warriors weggelopen. Deze moderne vorm van Berufsverboten werd door Fidan Ekiz geheel terecht omschreven als NSB-gedrag. Met enig cynisme zou je kunnen constateren dat we vooruitgang boeken: Pim Fortuyn en Theo van Gogh, ook schuldig aan verkeerde opvattingen, moesten nog dood, tegenwoordig ben je ‘slechts’ je baantje kwijt.

Ik begrijp eerlijk gezegd die adverteerders niet goed. Er zullen heus wel mensen zijn die boos worden over de uitspraken van een Derksen, de firma Gillette onder de adverteerders aantreffen en vervolgens besluiten over te stappen op Wilkinson. Maar er bestaat toch ook een markt voor mensen die VI een topprogramma vinden en die niets van doen willen hebben met deze overdreven hang naar meningensteriliteit? Dit vertruttingsproces is natuurlijk al langer gaande, niet alleen in de commerciële sector. Het wekt dan ook geen verbazing dat Ekiz’ uitspraken vanochtend bij NPO Radio 1 weer langs de deuglat gelegd werden, zoals ze, heel voorspelbaar, het onderwerp zullen zijn van zielloze columnpjes in onze voormalige kwaliteitskranten. Het is blijkbaar heel normaal om Baudet, Wilders en Trump dag in dag uit in verband te brengen met zwarte bladzijden in onze geschiedenis, maar een leeghoofdige roeptoeter als Arie Boomsma een NSB’er noemen, tja, dát kan écht niet, dan ga je te ver. Waarmee aangetoond is dat sommige opvattingen letterlijk minder waard zijn, want minder hip, minder modieus, minder geschikt om mee te adverteren.

Ook waardebepalend is de persoon die een mening uit. Of had u nog niet gezien dat bijvoorbeeld kranten helemaal volgeschreven worden met eentonig diversiteitsgebabbel door de Asha’s, de Aafs, de (kn)Euzen, de Zihni’s, de Clarices en al die anderen voor wie de schrijftalenttoets afgeschaft lijkt te zijn? En ja, af en toe sijpelt er een prachtcolumn door, zoals deze van Aylin Bilic van vorige week. Hoewel je je dan -sorry, ik kan er niets aan doen- wel afvraagt of de NRC zo’n column had geplaatst wanneer de schrijver een witte, pardon, blanke autochtoon was geweest. Over het geheel genomen zijn zulke opines een zeldzaamheid, een pareltje waar je bijna per ongeluk op stuit in een onafzienbare massa deugpoep. Om nog even door te gaan hierop, het is eigenlijk te triest voor woorden dat het Parool zichzelf op Twitter uitvoerig complimenteert met het uitbannen van woorden. Zó ver is de rot al doorgedrongen: een voormalige verzetskrant die op eieren gaat lopen, uit angst om de verkeerde toon te gebruiken en zo adverteerders en lezers te ontrieven.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niets te maken heb met adverteerders. Voor je het weet, wordt je toelage stopgezet vanwege een column van een paar maanden terug, waarin je de verkeerde toon aanslaat, of omdat je iets geschreven hebt wat niet bij de reputatie van het sponsorende bedrijf past. Donateurs zijn overigens wél van harte welkom (hier) . En ja, dat betekent dat u hier wellicht ook wel eens wat leest waar u het niet mee eens bent. Als u dat niet erg vindt, prima, dan continueert u uw bijdrage. Bij overmatige buikpijn trekt u hem in. Telefoontjes naar een adverteerder zijn niet nodig, het leven kan zo simpel zijn.

UPDATE: wat ik al voorspelde, nu gaat het de komende tijd over Fidan Ekiz. Gaat iedereen z’n deugplasje weer doen.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 22

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

1 thought on “NSB-gedrag”

  1. Mooi -en waar!
    Wel grappig overigens dat de zin “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niets te maken heb met adverteerders.” direct onder een (google-) advertentie staat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *