Mondkapjes

Telefoon. Mark aan de lijn.

“Ja met mij. Wat is dat nu weer voor gezeur met die burgemeesters en die mondkapjes? Ik ben nota bene met vakantie! Zit ik niet op te wachten!”

“Tja.”

“Ik bedoel, heel Europa draagt die dingen, nergens doen ze er moeilijk over, maar in Nederland weer wel. Eerst klagen burgers dat er geen mondkapjes zijn en nu klagen ze dat ze geen plicht opgelegd willen krijgen. Wat is het nou?”

“Nou jullie in het kabinet hebben het ook wel een beetje over jezelf afgeroepen hoor.”

“Huh? Waarom dan?”

“Nou weet je nog dat er geen mondkapjes waren? En dat je je verschool achter Jaap van Dissel die stelde dat het nut ervan op wetenschappelijke gronden (nog) niet vastgesteld is?”

“Ja, maar dat wás toch feitelijk ook zo?”

“Jawel, en voor zover ik het begrijp zijn ze er bij het RIVM nog steeds niet uit. Punt is wel dat het ontbreken van mondkapjes, en aanvankelijk ook IC-capaciteit, tot veel doden heeft geleid. Het publiek interpreteert dat als ‘schuld’. Dat denkt dan dat dit alles te vermijden was geweest.”

“Maar ze zijn toch nu wél ruimschoots voorradig? Ik begrijp niet waar al die mensen nou zo moeilijk over doen!”

“Ik begrijp het ‘volk’ ook niet altijd, Mark. Maar jij geeft er leiding aan. Dat het RIVM puur wetenschappelijk georiënteerd is, ontslaat jou niet van de plicht om te besturen. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen: “Nou Jaap is er nog niet uit, in afwachting van een definitief oordeel gaan we vanaf nu UIT VOORZORG allemaal zo’n kapje dragen. Baat het niet dan schaadt het niet.” Weet je nog dat ‘Jaap en zijn mensen’ zeiden dat het virus vermoedelijk niet zo besmettelijk was? Dat was ook gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten van dat moment. Wordt ze ook nog steeds nagedragen. En zo hebben ze nog meer dingen gezegd die op velen vreemd overkomen. Omdat jij je steeds baseert op hun inzichten straalt dat ook op jou af.”

“Ik moet me toch op íémand baseren? Ik ben geen viroloog, zij wel!”

“Dat klopt en er is ontzettend veel kennis en kunde aanwezig daar. Toch snapt het ‘volk’ niet dat zo’n RIVM de ene keer zus zegt en de andere keer zo. Verandering van inzicht, in het licht van nieuwe gegevens, dat wordt niet begrepen. Dan gaan mensen zelf op zoek naar ‘kennis’. Ook dat is jou en je mensen wel aan te rekenen.”

“Want?”

“Nou Mark, je bent nu meer dan 10 jaar premier van dit land. Als het ‘volk’ zo slecht op de hoogte is dat het niet begrijpt hoe wetenschappelijke vooruitgang werkt, dat zoiets ook traag gaat en dat hapklare brokken juist bij uitstek niet passen binnen die branche en dat zo’n Corona-situatie helaas langere tijd fluïde zal zijn, dan denk ik toch dat er wat misgegaan is in het onderwijs de afgelopen tijd. Zelfde verhaal met die mondkapjes die er niet waren (uitbesteed aan…CHINA!, sorry voor dit LOL-momentje, Mark) en IC-capaciteit die je wegbezuinigd had, het werkt niet in je voord….”

“Ja, we waren slecht voorbereid. Dat geef ik wel toe. Maar als ik straks de verkiezingen weer gewonnen heb, zal ik daar zeker verandering in gaan aanbr….”

“Sorry dat ik je onderbreek, Mark. Ik was nog niet klaar. We hadden het over die mondkapjes. Kijk ik snap wel dat je een tijdelijke noodwet wilt of wilde. Je kunt juridisch niet eeuwig doorgaan met lokale verordeningen, zelfs een kind snapt het. Maar dan ga je een dramatisch wetsvoorstel indienen, waar iedereen helemaal van op tilt slaat. Veel te totalitair, veel te ingrijpend. De Raad van State heeft er terecht gehakt van gemaakt. Dus wordt het nu weer wachten, want eerst moeten jij en Hugo nog vakantie vieren. Soms verdenk ik je ervan expres zo’n dom voorstel aangeboden te hebben om de hete aardappel weer een tijd vooruit te kunnen schuiven. Ondertussen, terwijl jij met je reet in weet ik waar zit, ontstaan in Rotterdam en Amsterdam alweer de eerste Corona-brandhaardjes. Maar omdat er dus nu geen noodwet is, gaan de burgemeesters daar maar ‘experimenteren’ en voeren ze zo’n mondkapjesplicht in. Wat is het volgende experiment? Je kunt van alles verzinnen, wat in zo’n bestuurder opkomt al naar gelang zijn stemming van het moment! Riekt naar willekeur allemaal en neigt naar rechtsongelijkheid!”

“……..”

“Terwijl wij spreken veegt het volk ook alweer z’n kont af met je eindeloos herhaalde mantra ‘Vermijd drukte’, want toegangswegen naar de stranden staan vol. Het begint een beetje een rommeltje te worden, Mark. Je belt mij voor advies, nou hier heb je je advies: jij en Hugo moeten als de sodemieter terugkomen en een personferentie org…”

Tuut tuut tuut tuut tuut.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *