Gekte

Ik las vandaag dat Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, belaagd is. Er bestaat nog enige onduidelijkheid of dit gebeurde bij zijn dansstudio of bij zijn woning. Eigen rechter spelen is verwerpelijk: we hebben namelijk al een politie. En neem van mij aan dat die elke scheet van Engel onderzoekt, je hoeft hem echt niet persoonlijk aan te pakken. Oliedom dus, maar ook wel weer begrijpelijk (en dat is, voor de duidelijkheid, niet hetzelfde als ‘begrip tonen’). Want Engels opruien en opstoken van zijn idiotenleger zet bij velen kwaad bloed. Zo reisde vandaag een van zijn trollen af naar Wolvega om een intimidatie-actie te voeren tegen mondkapjes op school, daartoe aangezet door Engel, die vast zijn handen weer in onschuld zal gaan wassen.

Een ander voorbeeld van (morele) kortsluiting in het brein was te zien bij Heleen Mees, die op Twitter meldde dat Trumps besmetting met het vermaledijde virus een bewijs van het bestaan van God was. Ook bij haar slaat de Coronaspanning blijkbaar zo hard toe dat ze even vergeet dat een ander een potentieel zeer ernstige ziekte toewensen nou niet bepaald getuigt van klasse. (Laat onverlet dat zij dit mag vinden hoor, vrijheid van meningsuiting enzo). Weer anderen zag ik reageren met woordjes als karma in reactie op het nieuws. Opvallend hoe vaak godsdienst opeens aangegrepen wordt, ook door niet-gelovigen.

Over religieuzen gesproken (al vóór Corona niet helemaal jofel in de bovenkamer natuurlijk), gisteren maakte een kerk in Staphorst gebruik van de uitzonderingspositie binnen het pakket Coronamaatregelen en liet doodleuk honderden gelovigen binnen om samen, ter ere van hun Grote Vriend, een mooi lied aan te vangen. “Vermijd drukte” (want zo geef je het virus minder kans om zich te verspreiden) is voor een schaap als ondergetekende niet zo heel moeilijk te begrijpen, maar voor een gelovige ligt dat anders. ‘Krijg ik het, dan is het de wil van God en zo niet, dan is dat ook de wil van God’, en zo lul je alles wat recht is krom -en andersom. Dat zo’n religioot u en mij aan kan steken bij de bakker of in de supermarkt zal dan ook wel weer Zijn wil zijn. Afijn, eerlijk is eerlijk, wat dat betreft stellen de volgelingen van Allah zich een stuk verantwoordelijker op. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

Bovenstaande uitzonderingspositie voor de Obsoleten is overigens alweer tenietgedaan. En daarmee kom ik op onze overheid als gekmaakfactor. Niet alleen begrijpt een toenemend deel van de bevolking niet langer naar welk doel we toewerken, de maatregelen worden ook steeds onbegrijpelijker (je mag wel naar de hoeren maar niet elkaar knuffelen bijvoorbeeld). Andere faalfactoren: die app, die NOG STEEDS NIET WERKT, bron- en contactonderzoek dat binnen de kortste keren op apegapen lag en dat eindeloze, domme, typisch Nederlandse dringendadvies-gezeik over die mondkapjes (die je gewoon op moet zetten). Om totaal horendol van te worden zijn nog wel maatregelen die eerst versoepeld worden en dan korte tijd later weer teruggedraaid worden. Het gevalletje ‘Staphorst’ staat niet op zichzelf namelijk. Ook de horeca moet plotseling weer een paar flinke stappen terug doen, nu het aantal positieve tests uit de rails aan het lopen is. Toen de horeca weer open mocht verwachtte ik persoonlijk dat die verruiming een voorzichtige zou zijn, tot een uur of acht ‘s avonds (om daarna te kijken of het nog verder verruimd kan worden). Kortom, de beslissingen worden in de verkeerde volgorde genomen, wat leidt tot toenemende gekte, je hoeft echt geen psycholoog te zijn om dat te zien.

Zelf heb ik er niet zoveel last van. Ik verkeer in de tamelijk ongelukkige omstandigheid een doodziek familielid te hebben. En die wil ik voor geen goud besmetten met ook nog eens een virus, het is al lastig genoeg zo. In feite leef ik nog steeds alsof ik in lockdown zit. Het moet nu eenmaal. Ook niet altijd even gemakkelijk, maar ik kan me goed verplaatsen in anderen, op wie gevoelens van uitzichtloosheid mogelijk vat beginnen te krijgen, voor wie het oude normaal in het geheugen gegrift staat als een verloren ideaal en bij wie groeiende irritatie begint te ontstaan. Alleszins te billijken, maar laten we in godsnaam normaal blijven doen en niet in gekte vervallen.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *