Gerontoterreur

Voldaan stapte ik na mijn ochtendjob (sommigen zouden het een nachtjob noemen, vanwege het onchristelijke aanvangstijdstip) op de fiets. Slechts een paar uurtjes werk, maar het was wel flink aanpoten geweest. Gezien mijn frêle constitutie voelde ik me best vermoeid. ”Nog even naar de Markthal en dan gauw naar huis”. Er moest een tweetal artikelen komen, waaronder scheerschuim, dat de Vrouw des Huizes stelselmatig de hele week vergeten was. Of ze dat expres had gedaan, weet ik niet, maar feit was wel dat de haargroei op mijn gezicht een niveau bereikt had dat schreeuwde om verwijdering.

Na een fietstocht van een minuut of twintig arriveerde ik bij onze Markthal, zette mijn fiets op slot, deed mijn mondkapje op en daalde de roltrap af naar ‘s lands bekendste grootgrutter. Het schap met scheerschuim was snel gevonden, het andere nog sneller (bier). Vlug, vlug, vlug naar de zelfscan. Maar die bleek gesloten, vanwege een pin-storing. Er kon alleen met contant geld betaald worden! Ik dacht slim te zijn (op zulke momenten gaat het bijna altijd mis in mijn leven), zette als de wiedeweerga de artikelen weer terug, en rende weer terug naar mijn fiets. Op het Binnenwegplein zat immers ook een Appie en het leek me sterk dat die hetzelde probleem zou hebben.

Wel dus. Een aardig meisje zei me al bij binnenkomst (leest u mee, AH Markthal?) dat er alleen contant betaald kon worden vanwege een storing. Nou, lekker dan. Maar toevallig wist ik dat in deze supermarkt een pinautomaat stond, eentje die het wél altijd deed. Ik voegde mij in de best lange rij. Maar dat was vanwege de anderhalve meter, want er was maar een wachtende voor mij. Aan het pinnen was: een bejaarde. Zul je altijd zien, precies op zo’n moment: gerontoterreur. Een gebocheld oud vrouwtje met een enorm gehoorapparaat (ze was volgens mij ouder dan Jan Terlouw en Sonja Barend samen) leek het niet te snappen. Het duurde. Het duurde. Het duurde. Waarna half mompelend een ”Oh man, PLEASE” mij ontsnapte van onder mijn mondkapje. De wachtende voor mij, een sportieve blondine met enige uitgroei, vermoedelijk van mijn leeftijd, hoorde het en glimlachte mij toe. Ik was dus niet de enige die zich stond op te vreten. De tang was klaar, althans, haar operatie was mislukt. Ze bleef nog een tijdje daar staan maar maakte toen aanstalten om te vertrekken. De blondine met uitgroei pakte kordaat haar kans, maar had niet gerekend op de bejaarde, die zich plots tot haar wendde met de vraag of ze haar straks even kon helpen. De anderhalve meter werd daarmee geschonden waardoor de blondine om het mens heen moest om bij de automaat te geraken. Niet dat de bijna-dode er erg in had hoor, want ze bleef, ook toen de transactie al begonnen was, tegen haar aanpraten. ”Mevrouw, ik wil u straks best helpen, als u dat zeker weet tenminste. Maar straks moet eerst die meneer nog (ze wees op mij). En er is al een aardige rij ontstaan, ziet u?”. Ik vroeg me af of die ouwe taart alleen voor de sier een gehoorapparaat droeg, want veel effect leek het niet te hebben. Ze bleef doorzeuren. En toen de alleraardigste dame klaar was met haar transactie, pikte ze -wederom zonder zich iets aan te trekken van anderhalve meter afstand- gewoon haar plekje weer in, toetste haar pincode in (in één keer goed, ik wilde bijna gaan applaudisseren), en vroeg: ”Kijk, nu wil ik 300 euro pinnen, maar hoe doe ik dat? Het bedrag staat er toch niet tussen?”.

Het ging zo nog een tijdje door, ik voelde dat mijn irritatie verdween, om plaats te maken voor meer filosofische bespiegelingen, over euthanasie, de pro’s en contra’s van de doodstraf, lijfstraffen en de uitspraken van toverkol Marianne Zwagerman over dor hout. Mijn huis leek inmiddels verder weg dan ooit, maar plotseling zag ik dat het volbracht was! De blondine had deze criminele diefstal van mijn levenstijd een halt toegeroepen. God bestond en was wedergekeerd in de vorm van een blondine met uitgroei. En deze God gaf me nog een knipoog en zei: ”Sorry hoor”. Ik zag dat het goed was.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.7 / 5. Vote count: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

1 thought on “Gerontoterreur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *