We mogen weer

Op 17 maart zijn er weer verkiezingen, dat wil zeggen, als ze wel doorgaan. Mag u weer naar het stemlokaal, een vakje rood maken. Daarna zit uw plicht er weer op voor 4 jaar, als het meezit/tegenzit, als het te formeren kabinet de rit volledig uitzit tenminste. Op dat formatieproces heeft u geen invloed meer. Evenmin op de onderwerpen die ‘hullie in vak K’ plotseling uit de hoge hoed toveren en die nooit inzet geweest zijn van de campagne.

Heus, zo zal het weer gaan. Ik verwacht er althans helemaal niets van en ook de peilingen geven een stabiel beeld. De enige vraag die openstaat in deze verkiezingen is welke partij nu aan mag schuiven bij de tandem VVD/CDA. Misschien de PvdA, misschien Groen Links, we gaan het wel merken. De PVV zal -uiteraard- weer uitgesloten worden met de ouwe koe dat ze zo onbetrouwbaar zijn gebleken. Business as usual.

Nu jongeheer Baudet zich bekeerd heeft tot bruin boreaal wappie is er geen serieuze uitdager meer voor ‘het midden’. We zagen allemaal de verontruste blikken toen FvD zo glansrijk de verkiezingen voor de Provinciale Staten won, de lichte paniek die door NPO-studio’s waaide. Hoe dit had kunnen gebeuren, ze zagen het niet aankomen. Die consternatie gaf één ding haarscherp aan: dit ‘establishment’ is kwetsbaar, iets wat we trouwens ook al in 2002 zagen bij de stormachtige opkomst van Pim Fortuyn.

Alles heeft jongeheer Baudet kapot gemaakt, waardoor de broodnodige hervorming van ons politieke systeem (beteugeling van EU-vraatzucht, meer invloed van de burger op het democratisch proces) tien, misschien wel vijftien jaar uit het zicht verdwenen is. Want ook van de partij van Eerdmans en Nanninga verwacht ik niet veel. Allebei politici die hun sporen weliswaar verdiend hebben in respectievelijk Rotterdam en Amsterdam, maar die hun JA te snel uit de grond hebben moeten stampen om reële invloed te gaan uitoefenen. Beter hadden ze nog een ronde gewacht om een goede organisatie neer te zetten. Een paar zeteltjes, meer zal er nu niet inzitten.

Het ligt voor de hand om als ontheemde kiezer de aandacht op andere aspecten van de volksvertegenwoordiging te richten, nu verandering van het bestel weer minimaal een decennium niet op de agenda zal staan. Wie aanvaard heeft dat ook deze stembusgang weer een rituele stoelendans zal worden, zal in ons parlement gaan zoeken naar personen die wél hun controlerende taak serieus nemen. Vanzelfsprekend kom je dan al snel op de Toeslagenaffaire, waarin slechts drie parlementariërs (Leijten, Omtzigt en, eerlijk is eerlijk, Azarkan) hun best hebben gedaan. De rest zat te slapen, vond het niet belangrijk genoeg, of volgde strikt de orders van hun fractieleider op door op spannende momenten (die dus geen spannende momenten waren) tegen moties te stemmen en daarmee indirect gedupeerden de stront in te duwen.

De compromissenfabriek die ‘Den Haag’ geworden is, heeft van ‘stemmen zonder last’ (artikel 67 van onze Grondwet) een farce gemaakt. Hierdoor worden er besluiten genomen die voor veel burgers onbegrijpelijk zijn, vaak zelfs door een meerderheid. Of dacht u dat bijvoorbeeld al die VVD’ers die vóór de dure klimaatplannen stemden ook echt vóór waren? Natuurlijk niet, alles was al in kannen en kruiken. Bovendien, wie zich als fractielid van een middenpartij een paar kabinetsperiodes als een betrouwbare vazal heeft opgesteld, zal ooit misschien wel met een staatssecretariaat beloond worden, promotie dus!

Ons parlement telt een handjevol stronteigenwijze leden, die wél alles tot op de bodem uitgezocht willen zien, die niet genoegen nemen met een Tefal-excuusje van onze minister-president, die wél in het belang van hun kiezers denken. Er zijn er naast bovengenoemd drietal (waarvan Omtzigt nog wel de minst interessante is, aangezien hij toch altijd weer keurig zijn keutel intrekt) nog wel een paar te noemen. Op een van hen zal mijn stem gaan vallen.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.4 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

4 thoughts on “We mogen weer”

  1. Weer een nietszeggende en overbodige bespiegeling van het niveau natte schoolkrant van deze overal mislukte en door iedereen uitgekotste querulant en provocateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *