Doe es riesurtsj

In wappiekringen is verontwaardigd gereageerd op politiegeweld tegen een onschuldige bejaarde de rake klappen die ‘Demo Arie’ opliep bij de koekwauzenparade, afgelopen zaterdag op het Museumplein, in die andere stad.

Zeker ziet het plaatje er zorgwekkend uit: een man op leeftijd die opgejaagd wordt door politie te paard, hoe is zoiets in godsnaam mogelijk in Nederland? Een bejaarde die zo gemaltraiteerd wordt door de sterke arm?

Inderdaad, hoe is zoiets mogelijk, want de politie mag bijna niks tegenwoordig. Alles is in protocollen vervat, en ga je over de schreef, dan ben je je baantje kwijt. Of erger nog. Vergelijkingen met een stel castraten dat op straat de orde moet handhaven liggen dan ook voor de hand. Dat alleen al zou vraagtekens moeten opleveren bij de foto.

Maar er is meer. Deze meneer was aanwezig bij een demonstratie die al verboden was, met nog een paar honderd ‘toevallige’ koffiedrinkers. In feite had hij daar dus niets te zoeken, net als zijn collegawappies. De politie heeft meermaals aangedrongen op vertrek. Toen daar geen gehoor aan gegeven werd, kwamen er charges door de Mobiele Eenheid. Dat afschrikwekkende middel was voor onze ‘onschuldige held’ nog steeds niet voldoende: als één van de allerlaatsten bleef hij de bevelen van de politie negeren. Dan is het niet zo heel raar dat je een klap oploopt, dacht ik.

Hij stelt zich nu op als slachtoffer en ontvangt op zijn pagina veel steunbetuigingen van mensen die zijn verontwaardiging over het politieoptreden delen.

Het klakkeloos delen van dit soort berichten op social media, in combinatie met geklaag over zoveel onrecht, duidt niet op kritisch denken, maar op naïviteit. Het zijn namelijk precies deze beïnvloedbare schreeuwers die altijd anderen aansporen tot het doen van riesurtsj eigen onderzoek, maar die binnen hun eigen onderzoek nooit lacunes aantreffen, de resultaten ervan altijd als WAAR interpreteren en feitelijk niet in staat zijn om hun bevindingen tegen een kritisch licht te houden.

Het is niet heel moeilijk om de roep om medelijden van ‘Demo Arie’ binnen een paar minuutjes te verwerpen. Hij maakt op zijn eigen pagina geen geheim van zijn ideeën en wie even ‘onderzoek’ doet, vindt wel héél veel foto’s van de lieve bejaarde verachtelijke incontinente relschopper in toch wel dubieuze omstandigheden.

Nieuws, zeker in deze tijd, zorgt voor veel emotie bij demense. Zo kan ik me herinneren dat in het begin van de pandemie een YouTube-filmpje circuleerde van een Amerikaanse ‘arts’, in een witte jas, die in een laboratoriumachtige setting vertelde dat dat hele Corona maar een leugen was om ons (‘het volk’) eronder te krijgen. Het leek net echt, zullen we maar zeggen. Eindeloos werden ‘s mans ‘inzichten’ gedeeld op social media. Maar een zoekopdracht op Google toonde je al snel dat deze meneer weliswaar ooit medicus was geweest, maar dat zijn bevoegdheid ingetrokken was, omdat hij dingen had gedaan die het daglicht niet konden velen. Hij had zelfs in de gevangenis gezeten. Terecht kun je zeggen: “Ok, nou en? Ook zo iemand kan het toch bij het rechte eind hebben?” Jazeker, hoewel je met iemand met zo’n reputatie al een stuk voorzichtiger moet zijn natuurlijk. Een extra zoekopdrachtje (wederom een minuut of 10 ‘werk’) leverde je dan op dat er nergens, op de hele wereld, steun bestond voor de theorieën van deze meneer. Dat kwam natuurlijk doordat hij raaskalde.

Na bijna een jaar ‘Corona’ blijft het infantiel rondpompen van de ‘alternatieve waarheid’ (eigenlijk: het verspreiden van desinformatie) gewoon doorgaan. Het gevolg ervan is dat een oplossing niet dichterbij komt, integendeel. Beïnvloedbare mensen zorgen met dit gedrag voor gigantische ruis, waardoor onze autoriteiten aan gezag verliezen, verwarring, radicalisering en onzekerheid ontstaan en wetenschap gewantrouwd wordt. Tegen die onverantwoordelijke rondpompers, delers en andere opdringerige wezens zou ik willen zeggen: doe eens een keer echt riesurtsj onderzoek, kijk naar de feiten, tel eens tot tien voordat je iets te melden hebt aan je volgers, vriendjes, familie. Maar vooral: wees ook eens kritisch op hetgeen jij als waarheid aanneemt (te beginnen bij al je predikers), stel je de vraag eens: ‘hoe waarschijnlijk is nou eigenlijk, wat ik net gelezen of gezien heb?’. En laat je onderbuik eens zitten waar hij zit.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.1 / 5. Vote count: 93

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *