Wetmatigheden

Inzet politie Bijerlandselaan/Randweg. Beeld: RTV Rijnmond.

In onder meer Rotterdam, Den Bosch, Den Haag en Zwolle was het gisteren wéér raak. Openlijke geweldpleging, inbraak, diefstal, bedreiging van hulpdiensten, we zien het sinds de invoering van de avondklok nu al drie avonden achtereen. Wat de komende avond in petto heeft, is gissen, maar dat dit vreselijke geweld nog (lang) niet voorbij is, lijkt mij een waarschijnlijkheid.

Wat ook niet zal stoppen, zijn de nietszeggende dooddoeners van onze politici. Op Twitter, in de media, overal spreken zij hun ‘afschuw’, ‘geschoktheid’ of ‘walging’ uit, in steeds maar weer dezelfde pathetische zinnen, die smaken als een slap kopje uilenzeik. Woorden die de onmacht tekenen van de zittende klasse (vroeger: ‘het kartel’). Geprevelde open deuren die in variërende combinaties net zo goed door een robot opgedreund hadden kunnen worden. Ik verdenk onze politici er soms van een hele stapel van dit type clichés klaar te hebben liggen voor rampen als aardbevingen, terroristische aanslagen of, in dit geval, grove verstoringen van de openbare orde. Een fractiemedewerker of ambtenaar die een beetje handig is met MS Word kan zo vrij vlot voor elke situatie de geschikte lulkoek samenstellen. Hoewel het met onze premier een klein beetje anders is natuurlijk. Hij is van de VVD, en dat betekent dat hij meestal met de verkiezingen in aantocht iets gaat zeggen wat stoer klinkt, en wat hij daags na die verkiezingen alweer vergeten is. Zo haalt hij Wilders de electorale wind uit de zeilen. Die staat altijd strenge oplossingen voor, zoals in dit geval inzet van het leger. Ook Wilders draait steeds maar weer dezelfde grammofoonplaat af. Hoe vaak die elpee overslaat maakt inmiddels helemaal niets meer uit.

Eveneens voorspelbaar: de duid-diarree die nu al flink gespoten wordt door uiteenlopende ‘deskundigen’ als Leo Lucassen (het is de schuld van Baudet en Wilders -u hoeft deze column echt niet te lezen om dat al van tevoren te weten) en Tom-Jan Meeus (het is de schuld van de boeren). Ik haal nu even hún baarlijke nonsens aan, maar die onwelriekende en abjecte drek, die bovendien zonder al te veel gêne de wereld in geslingerd wordt, beperkt zich niet tot het statige avondblad van weleer. Want het zou me niets verbazen als we de postergirl van de Publieke Omroep, Beatrice de Graaf, weer avond aan avond aan de diverse deugtafels feitenvrij gaan horen wauwelen over extreem-rechts. En alleskunner & -weter Peter R. natuurlijk, die dit stuitende geweld volstrekt begrijpelijk vindt.

Het zijn de (media-)wetmatigheden na een maatschappelijk ingrijpende gebeurtenis. Met dit kromdenken wordt gepoogd de geest weer in de fles te krijgen, troost te bieden aan al die mensen in het land die zich zorgen maken, waarbij uiteraard wel van belang is dat feiten niet benoemd worden. Want feiten zijn eng. Het is absoluut not done om bijvoorbeeld de daders van ‘Rotterdam’ gisteravond te zoeken in groepen stageplekzoekende jongeren. Dit terwijl daar toch echt meer dan voldoende aanleiding voor is. Je hoeft alleen maar op Telegram de groep “Rotterdam Chat Avondklok” te volgen om te zien dat de gebeurtenissen van gisteren hélemaal niets met Baudet, Wilders, de boeren noch extreem-rechts te maken hadden. Mocht een vermetele het toch wagen om hiervan gewag te maken aan zo’n Stammtisch (als het al lukt om door het ‘racist!’-gebrul heen te komen) dan is daar weer…inderdaad, Peter R. die gaat zeggen dat het begrijpelijk is als je geen wegbezuinigd buurthuis meer hebt, je sishalounge vanwege ‘Corona’ gesloten is en je geen baan kunt vinden omdat je een ingewikkelde achternaam hebt. Je zou evengoed kunnen opperen dat de verveling toeslaat doordat er zo weinig oude vrouwtjes op straat lopen wier tas je kunt weggrissen, de drugshandel nu ook een klap krijgt en iedereen vanwege datzelfde ‘Corona’ nu thuiszit, waardoor inbraak ook geen optie is, maar dan krijg je weer de lus ‘racisme!’.

Hoe stoppen we dit geweld? Ik heb geen idee. Eén ding weet ik wel zeker: slap geouwehoer zal het zeker niet oplossen. Weigeren feiten te benoemen (en ja dat moet in álle gevallen, niet alleen in het geval ‘Rotterdam’) ook niet. Een golf van geweld als deze is voor ons land ongekend. Zij komt bovendien nog bovenop een slopende tijd waarin heel veel mensen hun best doen om het ‘uit te zitten’ tot er voldoende mensen gevaccineerd zijn (in dit tempo, ergens volgende eeuw). ‘Samen krijgen we Corona onder controle’ toch? Superspread-events als die van afgelopen nachten zorgen er mogelijk voor dat die avondklok nog langer gaat duren, de cafés niet open kunnen, we niet iemand spontaan een knuffel kunnen geven. U preekt ‘samen’, overheid, politiek en mediaknurften. Dat staat leuk als affiche, maar in de praktijk spreekt u een geheel andere taal en kunnen wij niet op jullie rekenen.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

2 thoughts on “Wetmatigheden”

  1. Ik zit welliswaar in een buitenwijk van Ned. Maar nieuws uit m,n homeland blijf ik volgen . Inderdaad met afgrijzen het nieuws gevolgd van de afgelopen dagen. En inderdaad de talkshow terreur met al die pamperende gasten aan tafel , wordt het geen tijd om “de beesten bij de naam te noemen” of is men doodsbang voor een proces ( ala Wilders) …verder een goed epistel Hans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *