Straf

Zeven dagen straf kreeg ik van de Zuckerberg-gang voor het plaatsen van een satirisch commentaar op de overwinning van de Taliban in Afghanistan. In dat commentaar vroeg ik me af waarom de vredesbesprekingen in Qatar zouden plaatsvinden en niet in Amsterdam. Want mijn Stichting ter Bevordering van de Deugdzaamheid stond al te popelen om het gevolg van al die heerlijke mensen mee te nemen op een rondvaart. Mocht dus niet, want geweldsdreiging of -verheerlijking. Voor de vorm ga je nog in bezwaar, maar je weet ook wel dat dat zinloos is. Zonder dat er een mensenhand aan te pas komt, ben je een week lang de pineut. Ik heb ook nog een heel protestformulier ingevuld, waarin ik aangaf dat het hier om HUMOR ging, maar daar heb ik zelfs niet eens antwoord op gekregen.

Dit strafbankje duurde weer langer dan de vorige keer, toen ik drie dagen geblokkeerd werd vanwege het plaatsen van de verkiezingsposter van de PSP uit 1971. Ik link hem hier maar, want anders ben ik straks weer de sjaak. Dat was volgens Facebook nude content, waar het op zich gelijk in heeft, maar als er daar iemand met enig historisch besef aan de knoppen had gezeten, en niet een robot, dan was dit gewoon toegelaten.

Ach, je kunt erover klagen dat die blokkades zo willekeurig werken, maar eigenlijk is dat volstrekt logisch. Op het platform worden miljoenen, zo niet miljarden berichten per dag geplaatst. Het is ondoenlijk om die allemaal te controleren op ongewenste inhoud. Als je de contentfilters te mild afstelt, sluipt er toch af en toe kinderporno of andere schofterigheid binnen. Zet je de filters te strak, dan is het voorspelbaar dat soms ook ten onrechte gebruikers even niet van hun account gebruik kunnen maken.

Het gaat daarom niet aan om ‘CENSUUR!!1!!’ te brullen zodra dat laatste gebeurt. Facebook is geen democratie, het is een bedrijf. Een bedrijf dat bepaalt welke content het wel en welke content het niet op zijn platform wil hebben. We kunnen discussiëren over de vraag of het bedrijf daar een rechtvaardige invulling aan geeft, maar wie echt censuur wil aanschouwen moet eens een reisje naar bijvoorbeeld Afghanistan of Noord-Korea boeken. In die landen eindigt het niet met ‘zeven dagen niet van je account gebruik kunnen maken’, wanneer je niet goedgekeurde content plaatst, dat verzeker ik u.

Een vorm van indirecte censuur op Facebook, waar ik zelf ongelofelijk veel last van heb, is het gedram en gezeur van ‘reaguurders’. Het is ook de reden waarom ik alleen nog schrijf over mijn zeer beperkte ervaringen in het dagelijks leven. Over Covid, de kabinetsformatie, D66, de EU, Rutte, of weet ik welk ‘moeilijker’ onderwerp heb ik geen mening meer. Althans heb ik natuurlijk wel, maar ik schrijf die mening niet langer op. Indirect weggecensureerd door al die wauwelaars, zeurpieten, betweters, dominees, ‘het-valt-me-van-je-tegen’-, ‘je-bent-nog-<vul in>-vergeten’-, en ‘normaal-lees-ik-je-heel-graag-maar-nu-sla-je-de-plank-mis’-roepers. Ik schreef net over de stortvloed aan berichten die Facebook dagelijks moet filteren. Welnu, het zou me niets verbazen als de Hollanders, gelet op hun beperkte numerieke omvang, daar een disproportioneel aandeel in hebben. Wat een verschrikkelijk zeikvolk zijn wij. Het is werkelijk niet te doen.

Het zou daarom beter zijn als Facebook in elk geval voor ons land de reageermogelijkheden gaat beperken. Dat is ook in hun eigen belang trouwens: minder berichten betekent ook minder noodzaak om te filteren (en minder klachten over blokkades). Een gelimiteerd aantal tekens, zoals op Twitter, zou al heel wat zijn. Dan zijn we af van al die vermoeiende dramepistels, compleet met tachtigduizend linkjes. Plus een tijdslot, bijvoorbeeld niet meer dan 1 bericht per half uur of zoiets, of een maximum van 10 reacties per dag. Nóg beter zou zijn als er alleen nog maar likes of dislikes uitgedeeld mogen worden. Als Facebook deze verbeteringen niet doorvoert, dan ga ik op zoek naar een sociaal medium dat die mogelijkheden wel biedt. Want ik kan niet zeggen dat ik dat hele Facebookgejank nou zo gemist heb, de afgelopen zeven dagen.

Wilt u mijn schrijfsels steunen? Dankzij uw donaties kan ik u deze content aanbieden. Gebruik de doneerknop op deze pagina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *